Bejelentkezés

A vállalkozásban a félelem a legnagyobb ellenség

Sokan a kudarctól való félelem miatt nem kezdenek bele egy új vállalkozásba. Mindent meg kell tennünk a bukás miatti aggodalom leküzdéséért.

Forrás: newsweek.com

 

 

 

 

 

 

Kezét riadtan szája elé tévő hölgy képe

Sokan szeretnének saját vállalkozásba fogni, de félelmeik visszatartják őket.

  

 

Nem csoda, hogy olykor mindannyian ki vagyunk téve a félelem érzetének. Ez természetes ösztön, ugyanakkor még talán értékesnek is tekinthető, hiszen nagy segítséget nyújthat számunkra különféle fenyegető helyzetek elkerülésében és leküzdésében.

 

Bár néhány ember életében a félelem domináns erővé fejlődhet, mely megakadályozza, hogy valami újat próbáljanak ki és felvállalják az ehhez elkerülhetetlen kockázatokat is.

 

A vállalkozói életformában ez súlyos problémákat is okozhat.

 

A bukástól való félelem talán a legerősebb kényszer, amely visszatartja a leendő vállalkozókat. Arra a kérdésre, hogy mi jelenti számukra a legnagyobb mentális gátat, melyet cégük megalapítását megelőzően kell leküzdeniük, a válasz legtöbbször a következő: a kudarctól való félelem: Vajon meg tudok-e majd élni saját magam erejéből? Vajon elég sok ember fogja annyira megkedvelni termékeimet, hogy meg is vásárolják azokat? Mi történik, ha adósságot halmozok fel?

 

A félelem megbénítja a szándékot és kerékbe töri a vágyakat.

 

 

 Lángoló tűz mellett álló férfi,aki vízzel locsolja magát egy üvegből

 

 

Nem csupán a folyamat legelején, de még akkor is távolságtartást alakíthat ki bennünk a félelem, amikor a következő nagy lépést kell megtennünk. Számos kisvállalkozás tisztában van azzal, hogy akár egyre jobb is lehetne, azonban fél attól, hogy rálépjen a következő lépcsőfokra.

 

A félelem ködként ereszkedhet le gondolatainkra, sőt, megkérdőjelezheti saját képességeinket és szaktudásunkat is. Ennek következtében nem merjük alkalmazni az új technológiákat, vagy félünk annak kockáztatásától, amit már megszereztünk, ahelyett, hogy azokra a dolgokra összpontosítanánk, amelyeket még megtehetnénk.

  

Sokan szinte lebénulnak még az elutasítástól való félelem érzésétől is.

  

Mi nyújthat jelentősebb segítséget számunkra abban, hogy le tudjuk győzni ezeket a félelmeket?

 

Tudatában kell lennünk annak, hogy bármit is teszünk, mindig lesz esély arra, hogy valami rosszul fog működni. Senki sem lehet száz százalékosan felkészült egy cég létrehozására, illetve minden kihívás vagy probléma előrejelzésére, mielőtt a következő lépést megtenné.

 

Ha elfogadjuk ezt a tényt, sokkal kevésbé tornyosulnak majd fejünk fölé fenyegetően azok a helyzetek, melyektől talán egyáltalán nem is kellene tartanunk. Ha racionálisak maradunk, máris megtettük az első lépést az irracionális félelmeink legyőzése érdekében.

  

Amikor döntést hozunk, próbáljuk meg kiértékelni az összes lehetséges és fontos szempontot, vegyük figyelembe a potenciális eredményeket, és ennek megfelelően határozzuk meg az intézkedés folyamatát. Az elemzés támaszt jelent abban, hogy távol tartsuk magunkat félelmeinktől. A félelem pusztán egy érzés, és egy szituáció pontos kiértékelésén keresztül ráébredünk, valójában mikor felesleges a félelem.

 

Ha kéznél van egy B terv, ez éppen elég; így azzal is tisztában lehetünk, hogy milyen esetben mondható racionálisnak a félelem.

  

A kudarc kizárólag felfogás és hozzáállás kérdése, hiszen mi magunk döntjük el, miként álljunk hozzá: úgy, mintha eljött volna a világvége, vagy pedig tanulási tapasztalatként.

 

Vállalkozói életünk során időnként mindannyiunknak szembe kell néznünk ilyen jellegű kihívásokkal. Akár kedvezőtlen fordulatok is történhetnek, akár különféle akadályok is felmerülhetnek.

Ilyen pillanatokban minden vállalkozónak úgy kellene tekintenie a kudarcokra, mint egyfajta visszacsatolásra, mely megköveteli a terv átértékelését.

 

Tanuljunk belőle, és álljunk fel újra. 

 

Soha ne engedjük meg, hogy a félelem a hatalmába kerítsen bennünke!

 

 

Aggódva és kissé riadtan néző kosztumös hölgy, az íróasztalánál töprengve« Vissza