Bejelentkezés

A "vagány" irodák jelentik a kulcsot a sikerhez?

A kellemes munkakörnyzet és a munkahelyi teljesítmény kapcsolata. Mennyire fontos az irodai dizájn?

Forrás: cnn

 

Azok az emberek, akik jól érzik magukat az irodájukban, 31%-al nagyobb valószínűséggel szeretik az állásukat is. Úgy tűnik, hogy a fenntartható dizájn fokozza a termelékenységet is.

 

 fontos a dizájn

 A berlini DZ Bank  belső udvarában található - Frank O Gehry által kivitelezett – szobornak tűnő építmény egy konferencia teremnek ad otthont

 

A jó kivitelezésben a legfontosabb a rugalmasság.

 

Egyre több tervező ért egyet azzal a véleménnyel, hogy a jó irodai dizájn kiváló befektetésnek számít még a közintézmények esetében is.

Ha a potenciális ügyfelet végigvezetjük az irodai szobákon, majd pedig megmutatjuk számára a konferenciatermet, mellékesen megjegyezve, hogy ezt termet az Auckland-sziget távoli szegletében fellelhető egyik madárfészek ihlette, biztosak lehetünk benne, hogy az ügyfél soha nem fogja elfelejteni ezt az információt. Mindez ösztönzést jelent a vállalatnak, és egyben értékeket is termel.

 

 a jó dizájn fokozza a munkakedvet

Ugyanakkor okosan kell bánni az ilyen jellegű befektetésekkel. Egy idő után a tervezéssel és kivitelezéssel elérhetünk egy olyan ponthoz, melynél már bármiféle további fejlesztés vagy elgondolás túl soknak számít. Ezt a pontot nevezhetjük a tervezés „ultraibolya spektrumának”: vagyis létezik, de szinte észrevétlenül. A nagyszerű kivitelezés célja a probléma lehetőleg leghatékonyabb és legszebb megoldása, mindenféle túlzás nélkül.

A munkavállalók számára a kellemes munkahely közvetlenül összekapcsolódik a munkahelyi megelégedettséggel is. Egy felmérés szerint azok az emberek, akik szeretik a munkahelyüket, 31%-al nagyobb valószínűséggel elégedettek a munkájukkal is. A munkát keresők közel fele állítja, hogy a vállalat hivatali tere és elrendezése jelentősen befolyásolta azt a döntésüket, hogy elfogadják – e az állást.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a jól megtervezett irodákban az emberek is jobban teljesítenek. Egy megfelelő alaprajz és tér a munkavállaló fizetésének átlagosan 6%-ával magasabb hasznot hoz,  valamint a jó megvilágítás és hőmérséklet segítségével a vállalat az alkalmazottakon keresztül ennél jóval nagyobb nyereségeket is ki tud termelni.

 

A fenntarthatóság szintén jelentős hatást gyakorol magára a termelékenységre. A kutatók megvizsgálták, mi történt, amikor egy kis cég, valamint egy kutató vállalat 5 csillagos terembe költözött át.

Az eredmény azt mutatta, hogy a betegszabadságok aránya 39%-al csökkent, a gépelési sebesség és pontosság viszont 9%-al nőtt. A munkavállalók sokkal kevesebb fejfájásról és szemproblémáról panaszkodtak.

Bár vannak olyan vállalati struktúrák, ahol a munkavállalók időnként szó szerint henyélhetnek, vagy akár jégkunyhóban tarthatják a megbeszéléseiket, tetováltathatnak az ebédszünetben, csúszdán keresztül juthatnak le az előcsarnokba, de ennél sokkal egyszerűbb módja is van annak, hogy a munkavállalók boldogok és felszabadultak legyenek: 1000 vizsgálatban részt vevő munkavállaló 63%-a tanúsít abszolút hűséget a jól fűtött és megfelelően megvilágított vállalat iránt.  

A munkavállalók azt is értékelik, ha valamelyest szabadon rendelkezhetnek környezetük felett. Azok a munkavállalók, akiknek lehetőségük van a munkaterületük „gazdagítására” - vagyis saját virágokkal és képekkel díszíthetik az irodát - , sokkal gyorsabban és nagyobb pontossággal dolgoznak. A diszkrét díszvilágításokat is használó alkalmazottak pedig sokkal motiváltabbak, koncentráltabbak és produktívabbak.  

 

A rugalmasság a jó hivatali tervezés legfontosabb eleme.

 

Az emberek szeretik a padlón elhelyezett növényeket, és kedvelik a közösségi asztalokat is. Ugyanakkor az is szükséges, hogy legyen lehetőségük egyrészt arra, hogy félrevonuljanak, koncentráljanak, kísérletezzenek, másrészt arra is, hogy egyszerűen valami mást csináljanak, mint a monoton feladatvégzés.

 

Ha a cég vezetősége okosan és előrelátóan gondolkodik, akkor elsősorban a végtermék minőségére helyezi a hangsúlyt, magát a folyamatot pedig az egyénre bízza.

 

Az inspiráló munkakörnyezet teret enged a munkavállalónak arra, hogy időnként félrevonuljon és egyedül gondolkozzon.

 

Az is egy lényeges elgondolás, hogy amennyiben a válaszok mindig azonnal rendelkezésre állnak, akkor folyamat nem is létezik. Még ennél is rosszabb, hogy ilyen esetben eredeti megoldásokról sem beszélhetünk.

Újra fel kell fedeznünk a problémamegoldás örömét, és annak szabadságát, hogy a válasz nem áll mindig és azon nyomban rendelkezésre.

Természetesen néhány vállalat nyereséget termel a játékos környezetből is, ahol a munkavállalók rendkívül kényelmesen töltik el az idejüket. Ugyanakkor bölcs dolog segíteni a munkavállalókat abban, hogy képesek legyenek felállítani a szükséges határokat a munka és a magánélet között.

Bár a munkatapasztalatunk pontosan körvonalazza, kik is vagyunk valójában, ez a személyazonosságunknak csupán egyetlen aspektusa.

Fantasztikus dolog különféle kalandokba csöppenni, új emberekkel találkozni, fejlődni, és azután ezeket az élményeket és tapasztalatokat behozni a hivatali életbe is. A munkavállalók úgy érzik, jobban meg vannak becsülve, ha a saját személyes fejlődésük is inspirációt kap, hiszen ezáltal a többiek fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

 

 Milyen irodai környezet inspirálja a legjobban a munkavállalókat?« Vissza