Bejelentkezés

A turizmus válhat az ország húzóiparágává

Az év első hat hónapja alapján rekordforgalom várható a turizmusban. Nem csak az idelátogató külföldi turisták száma nőtt, de a belföldi turizmus is élénkült - hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

Forrás: pbkik.hu

 

 

 

 

Az év első hat hónapjában minden lényeges mutató meghaladta a tavalyi – szintén rekordforgalmat hozó – szezon adatait, ami alapján minden idők legmagasabb forgalmát vizionálja Horváth Viktória, az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára. Ugyan az augusztusi adatok még nem ismertek, de a júliusi számok alapján valószínűsíthető a rekordbevétel, hiszen júliusban 6,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, mint egy évvel korábban.

 

A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,7, a belföldi vendégéjszakák 7,6 százalékkal nőttek – mondta Horváth. A szakember elmondása szerint az idén eddig összesen 4,85 millió vendég, 12,5 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, majd hozzátette, hogy ehhez az eredményekhez nagyban hozzájárult a SZÉP-kártya, hiszen augusztus végén már 46,5 ezer elfogadóhelyi szerződést kötöttek, ahova a 886 ezer kártyatulajdonost vártak a tulajdonosok. A korábbiakhoz képest jelentősen bővült a belföldi vendégéjszakák száma, párhuzamosan a külföldiek további emelkedésével.

 

A korábbi évek emelkedését a vállalkozások még kevésbé érezték többek közt az iparági infláció miatt - mondta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese. A tavalyi év rekordja után, azonban az idén is tovább bővült a szektor, amit már remélhetőleg a kis - és középvállalkozások is megéreznek majd. A jövőt illetően is elég bizakodó a szakember, hiszen a 2014-től kezdődő új uniós költségvetési időszakban közel 300 milliárd forintnyi összeg juthat ennek a területnek. Horváth akkora potenciált lát a szektorban, hogy úgy gondolja 2020-2025-re akár az ország vezető iparágává válhat.

 

Forrás:HVG« Vissza