Bejelentkezés

A Természet gazdasága

Miért nem hozunk létre olyan gazdaságot, ami megújuló, valamint önmagát képes irányítani és fenntartani?

Forrás: resurgence.org

 

 

 

 

Nincs szükségünk atomfizikára ahhoz, hogy rájöjjünk, egy véges forrásokkal rendelkező bolygón a korlátlan gazdasági növekedés sem állhat a rendelkezésünkre. Mégis úgy tűnik, hogy a politikusok, az üzleti élet vezetői és a döntéshozók képtelenek megérteni ezt az egyszerű tényt.

Ezért lehetséges, hogy inkább a minket körülvevő Természettől kellene megtanulnunk valamit.

A Természetben minden körforgásban van: az idő, az élet és az évszakok is. A dolgok elkezdődnek, növekednek, elpusztulnak, majd pedig elölről kezdődik minden.  

Ezt a nyilvánvaló realitást az elképzeléseink középpontjába kell helyeznünk. A növekvő gazdaság helyett a ciklikus gazdaságban találhatjuk meg a megoldást.  

 

Mivel számos ország a gyártását kihelyezte Kínába, valamint az olaj is kifogyóban van, sokan úgy gondolják, hogy a további gazdasági fejlődés egyetlen lehetősége az infrastruktúra ágazatában rejlik: még több reptér, út, hivatal, ház, vasútvonal építése…

 

Építkezés, építkezés, és megint csak az építkezés.

De hogyan folytatjuk tovább, amikor még a legtávolabbi vidéket is beborítják majd az épületek, az útvonalak és vasutak?

Vagy körvonalazódnak már olyan elképzelések is, amik nem csupán száz, vagy ezer évre fenntartható, stabil gazdaságot ígérnek, hanem olyat, ami örökre megvalósítható?

Miért nem tanulunk a Természet ciklikus gazdaságából?

Miért nem teremtünk magunknak olyan gazdaságot, ami képes önmagát megújítani, irányítani, fenntartani – éppen úgy, ahogy ez a bennünket körülvevő Természetre jellemző?

 

Amikor a politikusok és az üzletemberek  ’gazdasági’ növekedésről beszélnek, tévesen használják a szót. Valójában ipari, illetve pénzügyi növekedésről beszélnek, ami egyáltalán nem ugyanaz. A gazdaság a földön, a munkán és a tőkén alapszik. A gazdasági növekedés támogatói nem a föld, vagy az emberek fejlődéséről szól – hanem inkább a tőkenövekedésről.

 

De mi a jó abban, ha egyre nagyobb a tőke, viszont egyre kevesebb a földterület és az elégedett ember?

 

Abba kellene hagynunk ennek a nem megfelelő kifejezésnek a használatát, és annak nevezni, ami ténylegesen az: ipari növekedésnek.

Ezután tegyük fel magunknak a kérdést, hogy elérhetjük-e az örökké tartó, korlátlan ipari növekedést.

 

A válasz nyilvánvaló: semmiképpen sem.  

 

A vég nélküli ipari fejlesztés tovább károsítja a gazdaságot, valamint az ökoszisztémánk integritását, a bioszféránkat, és magát a Természetet is.

 

Ezért rendkívül fontos, hogy fellépjünk a környezetünk, és egy igaz gazdaság védelmében.

 

 Természeti táj

 

 « Vissza