Bejelentkezés

A telepatikus patkányok lennének az organikus számítógépek előhírnökei?

Az USA-ban végzett nanotechnológiai kísérletek keretében felhasznált patkányok telepatikus úton működtek együtt. Telepatikus kommunikáció agyba ültetett elektródák segítségével. 

Forrás: cnn.com

 

 

 

 

Patkány, kézben tartva

Az USA-ban végzett kutatások alapján, azok a patkányok, amelyeknek az agyát elektródákkal kapcsolták össze, képessé váltak különféle problémák együttes megoldására

 

 

Egy nanotechnológiai kísérlet során a vizsgálati patkányok képessé váltak a telepatikus úton történő együttműködésre, annak ellenére, hogy más-más kontinens laboratóriumában voltak elhelyezve.

  

Az említett kísérletek keretében azt vizsgálták, miként lehet közvetlen módon, kizárólag az agy segítségével gondolatokat közvetíteni és kicserélni.

 

A tudósok egyszerre több államban kísérleteztek patkányokkal. Ennek során elérték, hogy az állatok az adott probléma megoldásában együtt tudtak működni.

  

Az első kísérletben a résztvevő állatoknak meg kellett nyomniuk a megfelelő – speciális jelzőlámpához bekötött – gombot, a másodikban pedig a szűk és keskeny bejáratokat kellett megkülönböztetniük. Amikor a megfelelő gombot nyomták meg, vizet kaptak jutalomként.

  

Az állatokba beültetett elektródák érzékelték az egyik patkány – az „adó” - agyi tevékenységét, majd ezt követően utasításokat küldtek a másik patkány – vagyis a „vevő” – agyához. A másik patkány kalitkájában ugyanolyan gombok voltak beépítve, viszont semmilyen vizuális figyelmeztetést nem kapott arra vonatkozóan, hogy melyiket kell megnyomnia.

 

Az esetek 70 százalékában a legjobb "kódvevő" patkányok kiválóan utánozták le a hozzájuk tartozó „adó” partnereiket.

  

Miguel Nicolelis - az agy-komputer interfész kutatásának úttörője – kollégáival több kísérletet is elvégzett a Safra Nemzetközi Idegtudományi Intézetben. Az eredményeket a Scientific Reports folyóiratban tették közzé. 

Nicolelis professzor szerint a kísérleteknek köszönhetően létrehozható az organikus komputer, illetve az úgynevezett „agy-hálózat”, amely több agyat köt össze.

 

Ma még nem pontosan ismeretes, milyen új tulajdonságok alakulhatnak ki, amikor az állatok egy agyhálózat részeként lépnek egymással kölcsönhatásba.

 

Elméletileg az is elképzelhető, hogy több agy összekapcsolása olyan megoldásokat eredményezhet, melyeket az egyéni agy önmagában képtelen lenne elérni.

 

Például egy kísérletben résztvevő állat szinte még a másik öntudatába is "beleolvadhat".

  

A kísérleti együttműködés nem csak akkor volt eredményes, amikor mindkét patkány ugyanabban a laboratóriumban volt, hanem akkor is, amikor két különböző államban végezték rajtuk a tesztet. Sőt, még olyan esetekben is, amikor a patkányokat párhuzamosan különböző kontinenseken vizsgálták, hiszen az adás és a jelek késése ellenére is képesek voltak egymással megfelelően kommunikálni.

  

A professzor mindezek alapján megállapította, hogy létrehozhatják a különböző helyszíneken vizsgált állatok agyának működőképes hálózatát is.

  

A korábbi kutatások arra utaltak, hogy a vizuális és a tapintási információk eltávolíthatóak a patkányok agyából, illetve be is táplálhatóak azokba, méghozzá a kéregállományba beültetett mikroszkopikus elektródák alkalmazásával.

  

Nicolelis professzor első kísérletében az „adó” patkány sokkal nagyobb jutalmat kapott, amennyiben a „vevő” is jól választott. Mindez a két állat között kétirányú idegi együttműködéshez vezetett.

 

Amikor az „adó” patkány hibát követett el, akkor a "vevőnél" alapvető módon változott meg az agyi funkció és a magatartás, mivel ilyen módon próbálta meg megkönnyíteni a másik számára a hiba kijavítását.

  

A Warwick Egyetem professzora és az agy-komputer interfészek szakértője, Christopher James szerint a multi-agyhálózatok elvileg jól működhetnek az állatoknál, viszont etikai és gyakorlati okokból kifolyólag az eljárás emberek esetében még sokáig nem lesz alkalmazható.

 

A rendszer megkívánná, hogy elektródákat helyezzenek el a résztvevőkben, bár a vizuális és tapintási agyi jelek még viszonylag nyersek és nem igazán kifinomultak. Ily módon elvont gondolatokat nem lehetne egymás között kicserélni.« Vissza