Bejelentkezés

A technológia segítségével a sportolók áttörhetik saját korlátaikat?

Az egyre jobban tökéletesített művégtagok segítségével a fogyatékossággal élő sportolók is áttörthetik a legmagasabb korlátokat. A nanotechnológia vívmánya.

Forrás: bbc news

 

Paralimpiai Játékok szereplője

 

A legújabb technológiát igénybe vevő sportolók hamarosan tovább fokozhatják majd fizikai  képességeiket és lehetőségeiket, vagyis képesek lesznek például magasabbra, vagy jóval távolabbra ugrani. Ezáltal kiszélesedik az az elképzelés, hogy pontosan mit is takar az, amikor az emberi test eléri saját határait és túlszárnyalja még meglévő korlátait.

 

Az egyik német laboratóriumban Heinrich Popow kifejlesztette saját művégtagjait. A kazahsztáni születésű sportoló - aki hétéves korában költözött Németországba – rák miatt kilenc éves korában veszítette el a lábát.

 

Popow saját művégtagjait fejlesztette ki

Heinrich Popow megterveztette és legyártatta saját műlábát a németországi Ottobock gyárban.

 

Az Ottobock nevű gyár több,  mint 85 éve készít művégtagokat. A gyár alapítója, Otto Bock elsőként vezette be a művégtagok tömegtermelését, amely rendkívüli segítséget nyújtott a háborús sebesülések következtében végtagjaikat elveszített emberek kezelésére. A különféle termékeket ugyanitt tervezik, gyártják és tesztelik is.

 

 

Nanotechnológia

 

Amióta 1919-ben az Ottobock gyárban elkészítették az első művégtagokat, a Paralimpiai Játékokhoz is szükséges technológia a hiányzó végtagok pótlása kezdett összpontosítani.

A legújabb technológia már arra helyezi a hangsúlyt, hogy a közeljövőben a tudósok ne a testhez kapcsolható művégtagok tökéletesítésére, hanem a rendelkezésre álló nanotechnológiás eszközökre koncentráljanak. A nanotechnológia segítségével olyan bőr alatt elhelyezhető eszközök alkalmazhatók, melyekkel saját fizikai tulajdonságainkat tudjuk fejleszteni.

 

Míg egyes sportolók úgy döntenek, hogy illegális teljesítményfokozó szereket használnak, a technológia szakértőinek célja, hogy idővel olyan sportolókkal találkozhassunk, akik teljesítmény-fokozott testtel rendelkeznek.

Véleményük szerint – a technológiának köszönhetően - a jövőben mindenkire úgy lehet majd tekinteni, mint bizonyos fizikai korlátokkal vagy hátrányokkal szenvedő emberekre.

 

Ezt figyelembe véve azt kívánják elérni, hogy a saját meghatározott és speciális korlátaival bárki képes legyen a technológiát alkalmazni, méghozzá olyan módon, ahogy optimalizálhatja saját teljesítményét.

 

Nem meglepő, hogy a sporthatóságok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a - techno-fellendülés becenévvel is bíró - technológia megmarad-e a tisztességes keretek között.

 

Lényeges, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy bármiféle eszközről is legyen szó, az erőfeszítések eredménye mindig inkább az emberi teljesítménynek köszönhető, nem pedig egy technológiának vagy különféle felszereléseknek.

 

Nem tagadható, hogy a technológia fejlődése elé nem kellene akadályokat gördíteni. Ez olyan terület, ahol természetesen korrekt szabályokat kell felállítani, viszont fontos megtalálni a technológia és a korlátok áthidalása közötti egyensúlyt is.

 

Ennek ellenére, a tudományos közösség számos tagja szerint az emberi korlát nem más, mint egy kikényszeríthetetlen határvonal, amelynek átlépése már maga az antisport.

 

Mások szerint a sport szelleme azt sugallja, hogy akár jóval gyorsabban is futhatunk, sokkal magasabbra ugorhatunk, még nagyobb súlyokat emelhetünk;  a technológia pedig része mindennek a folyamatnak.

 

Az új technológiát támogatók véleménye szerint félrevezető az az elképzelés, hogy a sport a természetes emberi tehetség ünnepe, hiszen ehelyett inkább a biológia és a technológia kölcsönhatásának dicsőítése.

 

Popow továbbra is kitart azon nézete mellett, hogy technológiája nem olyasvalakivé teszi őt, aki nem saját maga, hanem olyasvalakivé, aki mindig is lenni szeretett volna.

 « Vissza