Bejelentkezés

A távmunkáról

A távmunka szót hallva sokaknak a tetszetős, otthon végzendő telefonos munkavégzés jut az eszükbe.

Forrás: www.bbc.com 

 

 

 

 

A kifejezés olyan munkabeosztást takar, melynek során a munkavállaló vagy a munkaadó nem a központi irodába jár be dolgozni, hanem otthonról, vagy pedig egy külső helyszínen végzi el a feladatait.

 

Más szavakkal szólva, a távmunka olyan helyzetekre vonatkozik, ahol a munkahelyi kötelezettségek teljesítése azon a helyszínen kívül történik, ahol a többi munkavállaló dolgozik.  

 

 

Földgömb képe, mellette egy laptopon dolgozó nő fekete képe

 

 

Az viszont nem ebbe a tárgykörbe tartozik, amikor a munkavállalók „hazaviszik” a munkájuk egy bizonyos részét, vagy amikor a dolgozó munkaköri kötelességei közé sorolható az utazás, illetve a külső helyszínen történő feladatok elvégzése (így például a kereskedők esetében).

 

A távmunkát rugalmas munkabeosztásként, virtuális, vagy internetes munkavégzésként, illetve mobilmunkaként is ismerik.

 

Hogyan lehet otthonról dolgozni:

 

Igazán csábító lehetőségnek tűnhet számunkra az olyasfajta munkavégzés, amit más helyszínen végezhetünk el, mint a munkaadó és a többi munkavállaló.

 

A távmunkát szabályozó irányelvekkel rendelkező vállalatok gyakran magasabb munkavállalói elégedettségről számolnak be - hiszen az otthoni feladatvégzés harmonikusabb egyensúlyt teremt a dolgozó számára, mind a munkájában, mind pedig a magánéletében.

 

Azonban nem minden munkáltató támogatja a távmunkát.

 

Ezért számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mielőtt azzal a kéréssel fordulunk a főnökünkhöz, hogy otthonról szeretnénk dolgozni. Ismernünk kell az erről szóló vállalati politikát, és azt is tudnunk kell, milyen módon álljunk elő az otthonról végzendő munkavégzés ötletével.

 

Tisztában kell lennünk azzal, mire számíthatunk. Egy ilyen pozíció előnyökkel, de hátrányokkal is együtt járhat – ugyanúgy, mint a hivatali helyszínen végzett munka.  

 

 

Távmunka lehetőségek

 

A távmunka bármely típusú munkavégzést felölelhet, amelyet a fő irodán kívül végzünk el: otthon, egy másik hivatali helyen, illetve bárhol másutt a világon.

 

Íme néhány konkrét példa:  

 

  • Számítógépes Programozó
  • Online oktató
  • Író
  • Adminisztrációs asszisztens
  • Utazási ügynök
  • Részvényügynök
  • Fordító

 

 

 « Vissza