Bejelentkezés

A siker jön és megy, de a tisztesség örök

Az üzleti életben hosszútávon a tisztesség és a becsületesség számítanak a legkifizetődőbb tulajdonságoknak. A dollárokban megszerzett hatalom csupán ideiglenes.

Forrás: forbes.com

 

 

Ha az üzleti életben csupán egyetlen megszívlelendő és elsajátítandó értéket kellene megtanítani mások számára, akkor az a következő lenne: a siker jön és megy, viszont a tisztesség örök.

A tisztesség azt jelenti, hogy mindig és minden körülmények között megfelelően cselekszünk, akár figyelnek bennünket mások, akár nem. Bátorság kell még a jó dolog megtételéhez is, függetlenül a következményektől. A becsületességgel járó hírnév megszerzése akár éveket is igénybe vehet, de csupán egy másodpercbe telik annak elvesztése. Ezért soha ne engedjük meg magunknak, hogy olyat tegyünk, ami foltot ejthet a becsületünkön.

 Képen: óra, integrity {tisztesség} felirattal körbe jár

 

Olyan világban élünk, ahol a becsületességről nem beszélnek eleget. Olyan világban élünk, ahol sokak szemében „a cél szentesíti az eszközt” túlzottan elfogadott ismérvvé vált.

 

Az értékesítéssel foglalkozó szakemberek és a kereskedők sokszor "túlígérik" magukat, viszont annál jóval kevesebbet adnak. Az állásra pályázók túloznak az állásinterjún, mivel mindenre elszántan akarják maguknak az állást. A pénzügyi vezetők túloznak a tervezett bevételekkel kapcsolatban, ugyanis semmiképpen sem szeretnék, ha a vezérigazgatóság mással pótolná őket. A vállalkozók túloznak a proforma számlákkal, hiszen a befektetőtől a lehető legmagasabb értékelést szeretnék megszerezni. A befektetők elbagatellizálják egy adott vállalat értékét, annak érdekében, hogy alacsonyabb árat tudjanak kialkudni a tárgyalás során. A fogyasztói szolgáltatások képviselői takargatják az elkövetett hibát, mivel attól tartanak, hogy az ügyfél elhagyja őket. A munkavállalók beteget jelentenek amikor már nincs több fizetett szabadnapjuk, pedig valójában csak meg kell oldaniuk a karácsonyi bevásárlást.

 

A fenti lista tartalmát szinte a végtelenségig lehetne sorolni. Az inkorrekt dolgot elkövető személy minden esetben azt bizonygatja, hogy tökéletesen jogos indokkal rendelkezett az adott ügyben, és megmagyarázza, hogy a végeredmény miért is igazolta tisztességtelenségét.

 

Talán úgy tűnik, hogy egyes emberek túl gyorsan és könnyedén tudják magukhoz ragadni a hatalmat, amennyiben hajlandóak a könnyebb utat választani; és erkölcsi tartásuk feladásával teszik meg az ehhez szükséges lépéseket. Bár a tisztességtelenség az adott pillanatban azonnali elégtételt nyújthat, viszont soha nem tart örökké.

 

Számtalan olyan ember tisztességtelen példája juthat eszünkbe, akik sikeresek, és mindig anélkül nyernek, hogy bármikor is elkapnák őket. Ezáltal arra a téves értelmezésre jutathatunk, hogy nekünk is ezt az utat kell követnünk. Bár a fenti példákban felsorolt valamennyi személy elérhette az adott pillanatban vágyott eredményt, de sajnos azért a pillanatnyi sikerért hihetetlenül magas árat kell majd fizetniük, messzire nyúló következményekkel.

 

Ugyanis az ilyen személy elveszíti azt a tulajdonságát, hogy tisztességes embernek tekintsék; amely az életben az egyik legértékesebb jellemvonás. A dollárok formájában megszerzett nyereség vagy hatalom csupán ideiglenes, viszont az emberi kapcsolatok terén megszerzett győzelem – ami kizárólag akkor a miénk, ha tisztességes embernek tartanak minket -, örökké tart.

 

Minden bennünk bízó ember legalább néhány ismerősének továbbadja jó hírünket,  így pozitív tulajdonságunk elismerése futótűzként terjed.

 

A mások által belénk vetett bizalom értéke messze felette áll minden mérhető dolognak.

A vállalkozók számára ez olyan befektetőket jelent, akik a pénzük kockáztatásával is hajlandóak megbízni bennük. A munkavállalóknak ez olyan vezetőt, illetve főnököt jelent, aki hajlandó bízni bennük, így jelentékenyebb felelősséggel járó feladatokat is kioszt számukra, valamint előléptetési lehetőségeket biztosít. A vállalatoknak ez olyan fogyasztókat jelent, akik bíznak bennük, és ezért egyre több üzletet kötnek velük.

Számunkra pedig azt jelenti, hogy létezik egy csomó ember, aki készségesen megtesz még egy mérföldet, csak azért, hogy segítsen nekünk; hiszen ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy ha minket ajánlanak másoknak, akkor soha nem veszélyeztetik saját jó hírnevüket és tisztességüket.

 

A másokba vetett bizalom értéke minden mérhető dolog felett áll, mivel ez ad számunkra korlátlan lehetőségeket.

 

Állítsuk csak mindezt szembe olyan személyek példájával, akiket nem tekintenek tisztességes embereknek.

 

Ha alkalmazottakat keresünk, fontos, hogy elsősorban három tulajdonságot keressünk bennük: tisztesség, intelligencia és energia. Amennyiben az illető nem rendelkezik az első jellemvonással, akkor a későbbiekben a másik kettő akár még a vesztünket is jelentheti.

 

Egy ember becstelensége végül utoléri őt.

Talán nem ma, talán nem is néhány éven belül, de biztosak lehetünk abban, hogy egyszer eljön a számadás napja.

 

Jó tanácsok azoknak, akik a tisztesség hírnevéért küzdenek:

Kerüld el azokat, akik nem megbízhatóak.

Ne köss velük üzletet.

Ne társulj velük.

Ne keress számukra mentségeket.

Ne engedd meg magadnak, hogy elcsábulj, és elhidd, hogy bár másokkal tisztességtelenek, veled soha nem lennének azok.

 

 

Ha valaki tisztességtelen az életének bármely aspektusában, akkor szinte garantálható, hogy becstelen lesz életének számos egyéb területén is. Nem legyinthetünk egyet még az aprónak számító tisztességtelen húzások felett sem, mint például amikor valaki két újságot emel le a polcról, holott csak egyet fizetett ki. Ha valakiben nem lehet megbízni a legkisebb ügyekben, akkor hogyan is lehetne benne bízni egy hosszútávra szóló és összetett jellegű üzleti szerződés megkötését követően?

 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy mások nagyon is figyelnek az általunk kiválasztott társakra, és barátaink jelleme alapján ítélnek meg bennünket is.

Mire is utal mindez? Mondhatjuk úgy is, hogy „ha a kutyánkkal alszunk, bolhásak leszünk.”

 

Elkerülhetetlen, hogy egyre hasonlóbbá váljunk ahhoz a személyhez, aki nap mint nap a közelünkben van. Ha olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik tisztességtelenek és  az előrejutás érdekében készek „lerövidíteni az utat”, akkor előbb-utóbb természetessé válik a következő folyamat: az elején még csak elviseljük ezt a fajta viselkedésmódot, később el is fogadjuk, végül pedig a magunkévá tesszük azt.

 

Ha azt akarjuk, hogy tisztességes ember hírében álljunk, akkor becsületes emberekkel kell körbevennünk magunkat.

 

„Cselekedd a jót és dicséreted lesz attól”.

 

 

Kézfogás üzletre

 « Vissza