Bejelentkezés

A napenergia-felhasználás támogatása

Európa és Kína között fokozódik a napenergia felhasználásával működtetett termékek értékesítéséért folyó harc.

Forrás: cfo-insight

 

 

 

 

Európa és Kína között egyre erőteljesebb a napenergia felhasználás segítségével működő termékekért folytatott kereskedelmi háború.

 

Az európai szolár panelgyártók a korábbi évek során panaszt is emeltek az Európai Bizottságnál, és vámilletékek kivetését követelték a kínai termékekre.

 

 

Viszont az az állami támogatásoknak köszönhetően az európai napenergia ipar is nyereséges.

 

 

Szolár cella gyártása a németországi SolarWorld-ben

Napelem gyártása a németországi SolarWorld-ben. 

 

 

Az európai napelemgyártók térvesztéssel küszködnek kínai versenytársaikkal szemben. Ez a kép számos napenergia hasznosítással foglalkozó európai vállalat számára világos.

Állításuk szerint a kínai kormány kiemelkedően támogatja napenergia iparát, annak érdekében, hogy termékeit a világpiacon jellemző gyártási költségeknél is alacsonyabb áron tudja értékesíteni. Ennek a fejleménynek az ellensúlyozásáért nyújtottak be panaszt a napenergia hasznosításával foglalkozó európai vállalatok az Európai Bizottságnál, a kínai napenergia termékekre vámilletékek kivetését követelve.

 

Az EUProSun egy olyan kezdeményezés, melynek célja „Európában egy fenntartható és erőteljes napenergia gyártási központ” kialakítása.

A kezdeményezés több, mint 20 európai napenergia vállalatot foglal magában, melyek az EU napenergia ipari termelésének többségét képviselik. Szerintük az Európa jövőjének biztosítása érdekében létrehozott stratégiai ipart megtizedeli a Kínából betolakodó tisztességtelen verseny, amely alkalmazottak elbocsátásához, létszámcsökkentésekhez, és a napenergia felhasználásával foglalkozó egy-egy európai vállalat csődjéhez vezet havonta.

 

Valóban, az elmúlt évek során a mintavállalatoknak számító Solar Hybrid, Solar Millenium, Q-Cells, Sovello, Solon és  First Solar is csődbe ment.

 

Ezzel ellentétben a kínai export több mint 60%-a az EU-ba koncentrálódik, míg az EU csak 7,5 milliárd dollárért exportált szolár termékeket Kínába. Mindez a napelemek csökkenő ára miatt történhetett.

 

Túltámogatás

 

Természetesen az állami támogatások segítségével az európai gyártók is termeltek nyereségeket, főként a garantált áron való átvételből, illetve az átvételi ár támogatásán keresztül.  A Bochum University kutatásai alapján csak a német villamos-energia  szolgáltatás fogyasztói fizettek 100 milliárd eurót - szubvenció formájában - a napelemekért. Ez a túl-támogatás igen egyértelmű példája.

 

A támogatás nagyon sok pénzbe került, másrészt Európában nem is vezetett a sokak által korábban remélt stabil megújuló energiaszektor fejlesztéséhez. Egy mesterségesen felduzzasztott iparág kibontakozását eredményezte, amely jelenleg óriási túl-kapacitástól szenved; és a fizetésképtelenségnek, valamint a csődök sorozatának köszönhetően még csak nem is versenyképes.

 

A kínai termékekre kivetett büntetővámok az európai napenergia-ipar pénzügyi vezetőit nem tennék boldogabbá. Ehelyett magasabb árakat eredményeznének, amit a fogyasztóknak és azoknak a napenergia-felhasználással foglalkozó vállalatoknak kellene megfizetni, melyek kínai napelem-termékeket dolgoznak fel Európában.

 « Vissza