Bejelentkezés

A Nagy Karantén. A legsúlyosabb válság a Nagy Gazdasági Világválság óta

Az elmúlt hónapokban hatalmasat változott a világ. Mivel az országokban szükségszerűen karantént vezettek be és az embereknek be kell tartaniuk az egymás közti távolságot, Földünk egy Nagy Karantén Zárlattá alakult át.

Forrás: www.imf.org

 

 

 

 

Semmihez sem hasonlítható a gazdaságok jelenlegi összeomlásának mértéke és sebessége.

 

Ez egy olyan krízis, amit még sohasem tapasztaltunk, így óriási a bizonytalanság az emberek életére és megélhetésére gyakorolt hatásait illetően. Sok minden függ az intézkedések hatékonyságától, vagy a vakcinák kifejlesztésétől, amit egyáltalán nem könnyű megjósolni.

A nemzetek jelentős részének többszörös krízissel kell szembenéznie: egészségügyi és pénzügyi válsággal, illetve a termékárak bedőlésével.  A döntéshozók példa nélküli támogatásokat nyújtanak a háztartásoknak, a cégeknek és a pénzügyi piacoknak.

 

Arra sincs még pontos válasz, hogy a karanténból kikerülve milyen lesz körülöttünk a gazdasági környezet.  

 

A Nagy Gazdasági Válság óta most éljük át a legnagyobb recessziót; sokkal komolyabbat, mint amilyen a Pénzügyi Világválság volt.

 

Feltételezhetően a járvány 2020 második felében visszahúzódik. Remélhetőleg a világszerte meghozott politikai intézkedések hatékonyaknak bizonyulnak, amivel megakadályozhatják a vállalati csődöket és a tömeges elbocsátásokat. 

 

Mindazonáltal 2020-ban és 2021-ben a világ GDP-jének vesztesége elérheti a 9 billió dollárt, ami magasabb számadatot igazol, mint Japán és Németország gazdasága együttesen.

 

 

 

 Globális válság. Grafikon: a legtöbb gazdaság és piac recessziót él át.

 

A fejlett és a fejlődő országok is recessziót élnek át. A legnagyobb gazdaságok hanyatlása szintén érzékelhető.

 « Vissza