Bejelentkezés

A munkával eltöltött órák helyett az eredményeidre összpontosíts!

Sok vállalatnál túl sok hangsúlyt fektetnek a munkával eltöltött  órák számára. Miként óvhatjuk meg az irodán kívül eltöltött időnket?

Forrás: cnn.com

 

 

 

 

 

 

Idegesen telefonáló férfi

Számos vállalatnál túl sok hangsúlyt fektetnek a munkával eltöltött időre

 

 

 

 

Számos vállalat – még azok is, ahol a fizetés nem órabér alapján történik – túl sok hangsúlyt fektet a munkával eltöltött órák számára.

 

Sokszor csak az éjjel-nappal gürcölő munkavállalókat tekintik a munkájuk iránt „elkötelezett” embereknek, míg azok, akik a munkaidejükön belül gyorsan végeznek munkájukkal, soha nem számíthatnak előléptetésre.

Nincs sok értelme, ha a cégek csak az órát lesik, ugyanis nem a munkával eltöltött idő mennyisége, hanem a munkavállaló tudásának segítségével létrehozott és megtermelt érték a lényeges.

 

 

Természetesen a vezetőknek elég agresszív lépéseket kellene és kell megtenniük ahhoz, hogy a vállalat hozzáállása is megváltozzon, és a ledolgozott órák helyett a létrehozott produktumra fordítsák figyelmüket.

Ily módon tehát átalakíthatnák a számlázási gyakorlatot, valamint intézményesíthetnék a rugalmas munkaidő bevezetését.

 

De mit tehetünk abban az esetben, ha nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megváltoztassuk a vállalati politikát?

A saját hatáskörünkön belül persze koncentrálhatunk az eredményekre a munkaórák helyett, amennyiben egyrészt az időnket az irodában hatékonyabban tudjuk kihasználni, másrészt ha az irodán kívül töltött időnket is meg tudjuk óvni.

 

Ezt a következő módon érhetjük el:

 

Legyünk tisztában a prioritásainkkal!

 

Elég valószínű, hogy a lehető legtöbb tevékenység elvégzése során az időnket nem megfelelően használjuk ki. Sokan a szükségesnél jóval több időt töltenek el a viszonylag alacsony prioritású feladatok tökéletesítésével.

Ha a hangsúly az eredmény helyett a ledolgozott órákon van, akkor a munkavállalók esetén nagyon kicsi az ösztönző-erő, így sokszor nem gondolják át alaposan, bölcsen használják-e ki az idejüket.

 

Fel kell mérni az igazán fontos feladatokat, mi a lényeges számunkra, a főnökünk és a vállalat számára, utána pedig el kell fogadni azt, hogy a kevésbé fontos feladatokban nem kell tökéletességre törekedni.

 

Kerüljük a gyűléseket és a találkozókat, mint a pestist!

 

Ugyanebben a szellemben a legtöbben egyetértenek abban, hogy számos üzleti találkozó hihetetlenül nagy időpocsékolás, ugyanis túl sokáig tart, általában nem termel konkrét eredményeket, és néha tényleg teljesen felesleges.

 

Annak érdekében, hogy a munkavállalók produktívak legyenek a munkában, fizikálisan és mentálisan is sok mindent kell változtatniuk.  

Ahhoz, hogy valaki eredményesebb lehessen, lépéseket kell tennie a munkahelyi gyűlések minimalizálása érdekében.

 

Ha valaki azon gondolkodik, hogy összehívjon egy munkahelyi gyűlést, először gondolja át, hogy ezzel el fogja-e tudni érni a céljait, vagy pedig bőven elég egy elgondolkodtató és gondolatokkal teli email-t küldenie a munkatársak számára.

Bár nem tudunk minden egyes munkahelyi gyűlés alól kibújni, de próbáljunk meg lehetőleg minél kevesebb meghívásra igent mondani, főleg, ha ezeket a gyűléseket nem a főnökünk szervezi.

 

Ne felejtsünk el a feltöltekezésről

 

Az érem másik oldalán az a vállalat áll, amely túl sok energiát fektet az irodában eltöltött időre, és ezáltal valószínűleg elhanyagolja a hivatalon kívül eltöltött idő fontosságát. Ha a munkában eredményesek akarunk lenni, akkor mind fizikailag, mind pedig mentálisan is fel kell töltekeznünk.

 

Végezzünk testgyakorlatokat napi rendszerességgel, és aludjunk eleget

 

A különböző testgyakorlatok végzése és az alvás jelentik általában a két olyan legfontosabb tevékenységet, melyekre az irodában túl sok időt eltöltő embereknek is elég időt kell szánniuk.

Persze sokkal több ember tudna egy nap alatt jóval több munkát elvégezni, ha kevesebbet kéne egyfolytában dolgozniuk, és a szabaddá vált időt alvásra és némi fizikai testmozgásra fordíthatnák.

 

Ezért alapvető fontosságú a napi hét-nyolc óra alvás, hiszen ennek hiánya a teljesítményünk rovására megy. Minden nap szükség van egy kis testmozgásra is.

 

Öntudatosan védenünk kell a szabadidőnket.

 

Kerüljük a kiégést

 

A munkával töltött hosszú órák mentálisan lefárasztják az embert. Legyünk határozottak, ha a főnökünkkel azokról az időpontokról beszélünk, amikor nem vagyunk elérhetőek, pl. családi vacsorák alkalmával, vagy amikor a gyermekünk focimeccsére vagyunk hivatalosak.

 

Ne féljünk felszólalni

 

Nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb nagyobb rugalmasságot kérni a munkahelyünkön, mint azt valójában kivitelezni.  Ugyanis tarthatunk attól is, hogy a szabadidő igénye miatt nem fognak minket szorgalmasnak, vagy csapatjátékosnak tartani.

Bár nem garantálható, hogy minden ilyen esetben sikert érünk el, de az biztosan állítható, hogy az udvarias kérés csak nagyon kevés kárt okozhat.

 

Akár hisszük, akár nem, a legtöbb főnök megérti, ha arra vágyunk, hogy több időt töltsünk a gyermekeinkkel, vagy a házastársunkkal élvezzünk ki egy romantikus vacsorát.

A főnökünk nem irányíthatja szükségleteinket, hacsak ő maga nem tudja, hogy pontosan melyek is azok.« Vissza