Bejelentkezés

A munkaerőpiacnak a nyugdíjasokra is szüksége van

A magyar munkaerőpiacon fokozatosan nő az 55 év feletti dolgozók iránti igény. A kormány támogatja azokat a vállalatokat, amelyek ezt a korcsoportot foglalkoztatják. 

Forrás: www.economist.com 

 

 

 

 

 

Egy idősebb pár dolgozik a számítógépen

 

 

A munkaadók általában azt gondolják, hogy egy korosodó munkavállaló foglalkoztatásával több kockázatot kénytelenek felvállalni, mint egy fiatalabb esetén; például egy idősebb ember többször betegszik meg, illetve egy munkahelyi baleset után lassabban tud felépülni.

 

Azonban Magyarországon a munkaerőhiány okozta problémák miatt a demográfiai fejlődés a gondolkodásmód megváltoztatását sürgeti: míg a születések száma 1990-ben elérte a 125.000-at, ez a számadat 2017 végéig várhatóan mindössze 95.000 lesz majd.

 

Magyarországon a nyugdíjasok foglalkoztatási aránya csupán 2.4%-ra tehető, holott az EU-ban ez az arány az említett kétszerese. Ezért a kormány azt fontolgatja, hogy a munkaerőhiány enyhítése érdekében előtérbe helyezi a nyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeit.

 

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség adatai szerint 2030-ra Európában az aktív munkavállalók egyharmada az 55-64 év közötti korosztályhoz fog tartozni.

 « Vissza