Bejelentkezés

A mély hangú vezetők termelik ki a legtöbb pénzt - legalábbis egy tanulmány szerint

Az üzleti élet ranglétrájának legfelső fokán büszkélkedő vezetők sokszor magas termetűek és mély hangúak. A fizikai adottságok valóban befolyásolják az üzleti sikert?

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

 

 

Hangszóróba beszélő öltönyös férfi

Beszéljen hangosabban! A mélyebb hangú vezérigazgatók általában nagyobb vállalatokat vezetnek

 

 

 

Közismert tény, hogy a politikai és üzleti élet ranglétrájának legmagasabb fokán elhelyezkedő vezetők legtöbbször magas termetűek.

 

Egy nemrégiben végzett felmérés hasonló korrelációra hívta fel a figyelmet az emberek hangmagasságára vonatkozóan: minél mélyebb egy ügyvezető igazgató hangja, annál nagyobb a vállalata és a fizetése.

A tanulmány körülbelül 800 olyan férfi vezető hangmagasságát vizsgálta, akik nyilvános beszédeket is tartanak az Egyesült Államokban, vagy pedig Európában.

 

Egy régebbi kutatás során a szakértők laboratóriumi körülmények között elemeztek olyan emberi hangokat, melyeket mesterségesen igazítottak hozzá különféle magasságokhoz. Az eredmények szerint nagyobb sikere volt a mélyebb vezetői hangoknak.

 

Legutóbb már a következő szintre helyezték a tanulmányt, melynek során azt vizsgálták, hogy valóságos ügyvezető igazgatók sikere esetén is értelmezhetők-e a kísérletek.

 

Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac résztvevői a mélyebb hangú személyeket nagyobb cégekhez kötik, ami egyben azt is jelentheti, hogy ezek a tények – elképzelhető módon – egy adott vállalat igazgatóságának megítélését is nagyban befolyásolják.

 

A hangmagasság további, dominanciát sugalló fizikai jellemzőkkel is összekapcsolható, például azzal, hogy milyen magas egy adott személy, illetve mekkora termettel, vagy milyen arcszerkezettel rendelkezik. Azonban továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy vajon az ilyen tényezők ténylegesen befolyásolják–e azt, hogy valakiből magas jövedelemmel büszkélkedő ügyvezető igazgató válhat-e.  

 

Továbbá, még az sem világos, milyen előnyök származhatnak mindebből. Esetleg a szervezeteken belül minimalizálhatjuk vagy felgyorsíthatjuk a bürokrácia folyamatait, amennyiben hangunk határozottabb, illetve dominánsabb hatást kelt?

 

Ezek a kutatások arra utalnak, hogy a halk és magasabb hanggal rendelkező, de törekvő és ambiciózus vezetők genetikailag hátrányosabb helyzetben vannak; azonban ez a nézet túlzottan nagy hangsúlyt fektet csupán néhány fizikai jellemzőre.

Hiszen a valóságban számtalan különböző jellemvonás szükséges ahhoz, hogy egy adott ember személyisége és karaktere összeálljon - tehát, hogy pontosan ki is ő maga -, aminek következtében igen elhamarkodott lenne azt állítani, hogy ha valakinek magas a hangja, vagy alacsony a termete, akkor semmi esélye sincs bekerülni a vezetőség körébe.

 

Ennél ugyanis sokkal többre van szükség.

 

Léteznek olyan módszerek, amelyek segítségével a vezetők változtathatnak beszédmódjukon - például prezentációs tréningek segítségével -; habár sokan arra vonatkozóan is szkeptikusak, hogy amennyiben valaki nem beszél természetes módon, vagy egy bizonyos módon öltözködik, akkor pótolni tudja fizikai hátrányait.

Hiszen ha a vezetők mindannyian ugyanazt a mércét követnék, akkor pozícióiknak is ugyanolyanoknak kellene lenniük.

 

Bizonyos korlátainkkal együtt születünk meg.

 

A vezetői tréningek egyrészt abban is segítik a vállalatok igazgatóit, hogyan fejlesszék önkifejezési képességeiket, másrészt tanácsokat adnak arra, milyen módon tudják megfelelően kifejezni magukat a biztosabb siker elérése érdekében.

 

A beszédhangokon valóban lehet változtatni. A hangmagasságok, a tonalitás, a beszédtempó és a hangminták is módosíthatóak; melyek - ilyen módon - hatalmat és kontrollt sugározhatnak, azt sugallva, hogy a kérdéses személy egyértelműen vezető típus.

 

A két, három illetve négy szótagú szavak használata magas műveltség érzetét kelti. A kevesebb szóhasználat, valamint a panaszkodások és a magyarázkodások elhagyása szintén a vezető hatalmát közvetíti.

 

Bizonyos nők hajlamosak arra, hogy hatalmukat és vezetői tekintélyüket csak úgy „sutba dobják”, amikor folyamatosan és véget nem érően „cseverésznek”.

 

Ha a vezetők sikeresnek szeretnének látszani a munkahelyükön, ez esetben egy színbe kell felöltözniük, amely magasságukat is kiemeli. A mintás stílusok helyett az egyszerű szövet viselete ajánlott.

A munkahelyen a nőknek következetes üzleti kinézethez kell ragaszkodniuk, és kerülniük kell a nyitott szandálokat, a meztelen lábakat, valamint a lógó és villogó ékszereket. Magasabb fokú bizalmat érhetünk el, ha következetesen elegáns és kifinomult üzleti megjelenést tanúsítunk.

A férfi vezetőknek nem ajánlatos rövid-ujjú inget hordaniuk, mivel ez egyfajta „kékgalléros” kinézetet kölcsönöz számukra.

 

Sőt mi több, ami a vezetőket - főleg a férfiakat illeti - soha ne felejtsék a kezüket a zsebükben.« Vissza