Bejelentkezés

A megfelelő munkahelyi egészségügyi menedzsment fokozza a termelékenységet és csökkenti a kiadásokat

A vállalat egészségügyi menedzsment rendszerébe történő befektetések megtérülései és hasznai.

Forrás: cfo-insight

 

 

 

 

A vállalatok egészségügyi menedzsment rendszerébe (HMS) történő befektetések idővel mindig jelentős előnyöket és hasznokat hoznak maguknak a cégeknek is.

 

A tanulmányok szerint ezek a rendszerek növelik a termelékenységet, csökkentik a költségeket, és arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy sokáig az adott vállalatnál dolgozzanak. Fontos, hogy a vállalatok gazdasági igazgatói elemezzék a fennálló egészségügyi feltételeket és viszonyokat, mivel egyéb esetben a technológiai és a demográfiai változások felesleges költségeket idézhetnek elő.

 

 

 

Zöldségestál képe

 

 

A vállalati egészségügyi menedzsment rendszer (HMS) segítséget nyújt a felesleges költségek elkerülésére, viszont a „zöld saláta opció” még egyáltalán nem elegendő.

 

A vállalatok HMS rendszerének sztereotípiás képe általában az önkiszolgáló étkezdékben megtalálható saláta bárt, az iroda számára megvásárolt új székeket, és a vállalat logóját reklámozó pólókban játszó vállalati focicsapatot tükrözi vissza.

 

Viszont a megfelelően működő egészségügyi menedzsment rendszer létrehozása ennél jóval több erőfeszítést igényel. Természetesen az egészséges étrend nagyon fontos, de a cégeknél egyéb dolgok bevezetése is szükséges. A holisztikus {teljes körű} egészségügyi menedzsment rendszernek a kellő egészségügyi perspektívákat megközelítve is tükröznie kell a napi munkafolyamatok megszervezését, valamint a munkaviszonyok kialakítását.

 

A fenntartható egészségügyi menedzsment rendszert (HMS) hosszú távra kell kidolgozni.

Az ad hoc intézkedések általában haszontalanok. Az elsődleges költségtényezőt az idő és az emberek alkotják.

A befektetés haszna általában 3-4 év után válik igazán érzékelhetővé. Az egészségügyi menedzsment rendszer 36%-al csökkentheti a betegségekből eredő távolmaradásokat, ugyanakkor a vállalatok 34%-os költségmegtakarításokat érhetnek el.

 

Mindezek ellenére számos vállalat nem rendelkezik teljesen működő HMS - el. Azonban szerencsére megfigyelhetünk számos jó gyakorlatot.

Németországban például felállítottak egy úgynevezett kompetencia központot a munkahelyi gyógyítás érdekében, valamint kezdeményezték a „Munkaképességi Index” bevezetését is. Az 1990 – es évek közepétől kezdődően folyamatosan különféle intézkedéseket javasolnak a fizikai és mentális egészség fenntarthatóságáért.

A leglényegesebb cél, hogy az emberek egészségesek legyenek, és elégedettséget tanúsítsanak a munkájukkal kapcsolatban. Ennek eredményeképpen mind ők, mind pedig a vállalat hosszú ideig produktív maradhat.

 

A hatékony HMS versenyelőnyt biztosít

 

Az irodai és hivatali állások által támasztott különös nehézséget elsősorban az jelenti, hogy az ilyen helyeken teljes képtelenség időnként egy kicsit is pihenni, vagy gyógyulni. Az állandó információáradat következtében az alkalmazottaknak folyamatosan, megállás nélkül dolgozniuk kell, és számukra elképzelhetetlen az időnként megkívánt „kikapcsolás” vagy lazítás.

 

Viszont a kommunikációáramlás szabályozására léteznek tökéletes megoldások is. Példának okáért át kellene gondolni, hogy van-e értelme e-mailen keresztül sokszorosan lemásolni valamit, vagy ez a munkafolyamat csupán információs túlterheléseket okoz.

Továbbá, az igazgatóknak biztosítaniuk kell azokat a feltételeket, melyek segítségével a meghatározott munkaterhek könnyebben leküzdhetőek, különben az alkalmazottak a kicsekkolást követően visszasurrannak a hátsó ajtón keresztül a feladatok befejezése végett, vagy másik lehetőségként hazaviszik a fennmaradó munkát. 

 

Ennek következményei lehetnek a krónikus fáradság tünetei, és a hosszú távolmaradások is.

 

A jó HMS megkülönböztetheti az adott vállalatot a versenytársaitól is.

 

Készítettek egy tanulmányt „Egészség és táplálkozás a mindennapi munkavégzés során” címmel. A demográfiai változásokat figyelembe véve, a megfelelő HMS kifejezett előnyöket nyújthat a képzett munkaerőt kereső cégek számára. Az ilyen rendszerek segítségével megtarthatóak a megfelelő emberek. Ilyen helyeken a munkavállalók sokkal kisebb stressznek vannak kitéve, és így jóval tovább tartanak ki a vállalatnál.


Tehát a sikeres HMS kulcsa a munkával kapcsolatosan kialakuló stressz csökkentése, méghozzá a munkakapcsolatok fejlesztésén keresztül. A stresszt feloldó és mérsékelő bútorok, a vezetőkkel való kapcsolat javítása, valamint a megfelelő üzleti etikett fenntartása mind-mind támogatják a stressz faktorok kiküszöbölését.

Másrészt rendkívül fontos az egészséges tevékenységeknek a napi munkavégzésbe történő „beágyazása” és bevonása is. Kizárólag ilyen esetben képes a vállalat a teljesítmények folyamatos növelésére. A gyorsan terjeszkedő vállalatok esetén különösen nehéznek bizonyul az ilyen jellegű struktúrák beépítése, aminek hiánya viszont  -  a későbbiek során - már szisztematikus túlterheltségeket is előidézhet.

 

Elengedhetetlen a vállalat céljainak és a teljesítmény szintjének az összeegyeztetése és kiegyenlítése. Ilyen módon határozható meg, hogy vajon a munkavállalók rendelkezésére állnak-e a szükséges strukturális feltételek, annak érdekében, hogy képesek legyenek eleget tenni a munkahelyi elvárásoknak.

 

Ez tartalmazza a fizikai és mentális teljesítmények előmozdítását, a karrier és az előrelépési lehetőségek biztosítását, valamint a pozitív munkakörnyezet és légkör megteremtését is.

A szegényes és rossz egészségügyi feltételek következtében a munkavállalók túlterheltnek érzik magukat, ami ahhoz vezet, hogy kevésbé éreznek kötődést és lojalitást a vállalat iránt. Mindez a munkavállalók folyamatos cserélődéséhez vezet, illetve - ilyen esetekben - sokan alig várják korai nyugdíjazásukat is.

 

Jó néhány vállalat légköre a túlzsúfolt utakon tapasztalható fokozott nyomáshoz hasonlítható: Az ilyen cégek már csupán akkor igyekeznek bevezetni a megfelelő egészségügyi menedzsment rendszert, amikor végül útszűkületben vagy forgalmi dugóban találják magukat.

 

A sikeres HMS érdekében a vállalatoknak fokozatosan kell haladniuk, és három alapvető állomást kell megközelíteniük. Először is, nélkülözhetetlen az ehhez szükséges intézkedések meghozatala; elsősorban az egészségvédelem elősegítéséhez és az emberi erőforrások megerősítéséhez.

A következő lépésben a vállalat meglévő terheit kell optimalizálni, vagy csökkenteni.

Végül pedig, a vezetőknek figyelmet kell fordítaniuk a beteg munkavállalóknak a munka világába történő minél gyorsabb beillesztésére és visszahelyezésére.

 

A vállalatoknak elemezniük kell a munkavállalók helyzetét és a távolmaradási arányokat.

Ezt követően az igazgatókból, felügyelőkből és alkalmazottakból álló vitacsoportoknak konkrét intézkedéseket kell megállapítaniuk a vállalat egészségügyi hiányosságainak orvoslása érdekében. Majd – bizonyos időközönként - az intézkedések hatékonyságát is ki kell értékelni.

 

Lényeges, hogy a munkavállalók tisztában legyenek azzal, hogy a vezetőket érdekli az ő „jóllétük”.

 

Ezért mindig az igazgatóknak kell a jó példával elől járniuk, és mindig tájékoztatniuk kell a munkavállalókat a legújabb egészségügyi kezdeményezésekről.« Vissza