Bejelentkezés

A Magyarországi ingatlanárak emelkednek a legintenzívebben az EU-ban

Az Eurostat legutóbbi statisztikái alapján az elmúlt néhány évben drámai változásoknak lehetünk tanúi a Magyarországi ingatlanpiacon

Forrás: www.economist.com

 

 

Az Eurostat adatai szerint az átlagos ingatlanárak 2015 óta 31 %-al emelkedtek. Egyetlen más Európai Uniós tagállamban sem tapasztalható ilyen mértékű növekedés, mivel az EU-s átlag csupán 11 %-os volt.

Ha megvizsgáljuk az elmúlt hét évet, a legnagyobb emelkedés Észtországban (+73%), Svédországban (+56%), Ausztriában (+49%), Lettországban (+47%) és Luxemburgban (+40%); a legnagyobb esés pedig Spanyolországban(-17%), Olaszországban (-15%) és Cipruson (-9%) tapasztalható.

 

Nehéz megjósolni, mennyi ideig fog tartani az árívelés. Az Eurostat eredményei alapján a munkahelyteremtés, a növekvő bérek és az alacsony kamatlábak kedvező környezetet teremtettek a kölcsönfelvételhez, ami az ingatlanpiac terjeszkedésének is kiváló lehetőségeket teremt.

Ráadásul a tervezett Áfa-emelés további növekedéshez is hozzájárulhat.

 

A számadatok ellenére a magyarországi szakértők azzal érvelnek, hogy bár a kereslet továbbra is erőteljes maradt Budapesten, a tulajdonosok nagy nehézségekkel néznek szembe a lakáseladások kapcsán. Az elmúlt években az ingatlanárak az egekbe szöktek a valós értékükhöz képest. A piac szűkülésével párhuzamosan a vásárlók egyre kevesebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy túlzott költségekbe verjék magukat. Azok a vevők, akik azt remélték, hogy ingatlanjuk értéke továbbra is kivételes mértékben fog növekedni, most úgy vélik, hogy tovább már nem tartható fenn ez a tendencia.

 

 

Felzárkózó Budapesti árak

 

 

Egy 2017-es Portfolio cikk szerint a budapesti árak nem térnek el a Közép-Európai országokra jellemző átlagtól.

 

Tekintve, hogy az ingatlanárak korábban elmaradtak a Nyugat-és a Közép-Európaitól, a legutóbbi emelkedés javulásként is értelmezhető.

 

Egy átlagos EUR/m2 árértékben a Közép-és Kelet-Európai országok között Bécsé a vezető szerep, amit Ljubljana, Bratislava (Pozsony), Prága, Zágráb, Varsó, Budapest és legutóbb Bukarest is követ.

 

Az újság számításaiból kiderül, hogy az ingatlanok névértéke alapján Budapest a régió harmadik legolcsóbb városa. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy az átlagbérekhez viszonyítva mennyire nehéz megvenni egy házat, Budapest lakásai drágábbak lettek.« Vissza