Bejelentkezés

A legtöbb magyar azt tervezi, hogy nyugdíjas korában is dolgozni fog

A magyar lakosság közel négyötöde semmiféle nyugdíj-megtakarítással nem rendelkezik. Sokan úgy vélik, hogy nyugdíjas éveikben sokkal rosszabb lesz az életszínvonaluk, mint aktív éveikben. 

Forrás: www.economist.com

 

 

 

 

Azonban a magyar társadalom ma már tudatosabban gondolkodik ebben a témában, és egyre többen érzik a változtatás szükségességét.

 

Noha sokan tisztában vannak azzal, hogy az állami nyugdíj nem fog elegendő anyagi forrást biztosítani a számukra, a nyugdíjaztatásukat követően, az embereknek csupán a 22%-a rendelkezik olyan megtakarítással, amit kifejezetten a nyugdíjas éveikre szeretnének fordítani.

 

A megkérdezettek kétharmada úgy véli, hogy várhatóan a teljes állami nyugdíjrendszer össze fog omlani. Az embereknek csak a 34%-a ragaszkodik hozzá, hogy pozitív változások várhatóak.

 

A felmérések alapján a magyar lakosság a nyugdíjüggyel kapcsolatban háromféle megközelítést képvisel. Néhányan egyszerűen elutasítják a problémát, mint valami távoli dolgot, ami miatt még egyáltalán nem kell aggódniuk. Mások biztosra veszik, hogy nyugdíjas éveikben is dolgozni fognak. Sokan pedig azt tervezik, hogy megpróbálják saját bevételeikből kiszorítani a megkívánt plusz összegeket.

 

Az emberek 34%-a egyáltalán nem foglalkozik ezzel a témával. Állításuk szerint úgysem fognak elég hosszú ideig élni ahhoz, hogy most a nyugdíj miatt aggodalmaskodjanak. Egyre inkább elterjed ez az álláspont – viszont az előző évben az embereknek csak a 29%-a gondolkodott így. Ezt a véleményt arra alapozzák, hogy jelenleg a nők átlagos élettartama 78 év, a férfiaké pedig 72, és attól tartanak, hogy a nyugdíjkorhatár jelentős mértékben emelkedni fog - ami nem is kifejezetten irreális elképzelés.  

 

 

Egy nyugdíjas pár mosolyogva nézi a megtakarítási papírját

 

 

Az életkorbeli különbségek szintén befolyásolják, ki miként közelíti meg a nyugdíjkérdést. Azok, akik továbbra is halogatják a megtakarítást, a későbbiekben kevesebb pénzhez fognak hozzájutni. Érdekes mód, a 30 év alatti generáció viselkedik a legtudatosabban, hiszen az ebbe a korcsoportba tartozó embereknek több, mint a fele jelenleg is valamelyik magánnyugdíjpénztár tagja.

 

A felmérések alapján a különféle nyugdíjbiztosítások hamarosan még nagyobb népszerűségnek örvendenek majd. « Vissza