Bejelentkezés

A legkeresettebb munkavállalók tulajdonságai

Melyek azok a tulajdonságok, képességek és ismeretek, melyeket a vállalatok leginkább keresnek manapság?

Forrás: forbes.com

 

 

 

 

 

 

Képen: táblával álló mosolygó lány, hired, not fired {alkalmazva, nem pedig kirúgva} táblával

 

 

 

A szakértők véleménye szerint elvégezhetjük akár a legmagasabb képzettséget nyújtó iskolákat is, de ez még mindig nem jelent egyenes utat a legjobb állások megszerzéséhez. A manapság leginkább vágyott állások a virágzó számítástechnikai iparágon belül találhatóak, bár ezek elsősorban nem a technikai és programozói tevékenységeket jelentik.

 

A munkavállalók esetében leginkább elvárt ismeretek egyre kevésbé szólnak a speciális folyamatok és kódnyelvek terén elért profizmusról.

 

Ehelyett a legfontosabb szempontot az jelenti, mennyire látjuk át a kérdéses rendszereket, és hogyan tudunk együtt dolgozni egy csapat keretein belül.

A technológia megtanulása jóval könnyebb feladat.

Ugyanakkor a megtanult ismeretek alkalmazására irányuló elkötelezettség, az információ feldolgozásához szükséges logika, az alapos és gondos munkavégzés, a részletekre történő összpontosítás nélkülözhetetlen tulajdonságoknak számítanak.

 

Nem meglepő, hogy a vállalatok hatalmas versenyt folytatnak azért, hogy újításaikat piacra vigyék a bevételek növelése érdekében. Habár míg a technológiák megalkotása nagyon lényeges, addig páratlan és egyedülálló képességek kellenek ahhoz, hogy valaki az innovációkat megfelelő módon tudja megismertetni a piacon.

 

Számos tanulmányt végeztek a leginkább keresett ismereteinek, jártasságainak és munkavállalói képességeinek feltárásáért. Nyilvánvaló, hogy a technikai szakértelem és ennek különféle változatai előkelő helyen szerepelnek a listán,  bár ezek kevésbé dominánsak.

 

Hiszen ha tisztában vagyunk azzal, milyen jellegű szakértelemre és képességekre van igazán szükség, az nagy segítséget jelent az oktatás fejlesztésének és a munkatapasztalatok megszerzésének terén. Másrészt elősegíti, hogy a munkavállalók felkészülhessenek a jövőbeli lehetőségek megfelelő kiaknázására.

A legalapvetőbb kérdés, hogy miként hozzuk működésbe ezeket a képességeket, és ezek milyen módon járulhatnak hozzá személyes sikereink eléréséhez.

 

A CareerBuilder és az Economic Modeling Specialists Intl. (EMSI) által elkészített legutóbbi felmérésben a 2013-as év legkeresettebb állásai esetén elengedhetetlen képességeket, tulajdonságokat és ismereteket elemezték. A vizsgálatok szerint ezek tehát a következők:

 

 

 1.      Kritikai gondolkodásmód

 

Kritikus gondokodás és probléma megoldó készség elengedhetetlen

 

A logika, az okfejtés és az érvelés megfelelő alkalmazása; az alternatív megoldások és következtetések azonosítása az adott probléma megközelítését illető erősségek és a gyengeségek meghatározása érdekében.

 

2. Összetett problémamegoldó képesség

Összetett problémák azonosítása, kapcsolódó információk vizsgálata a lehetőségek fejlesztéséért és értékeléséért; és a megoldások végrehajtása.

 

3. Ítélőképesség és döntéshozatal

A lehetséges lépések és intézkedések viszonylagos költségeinek és nyereségeinek figyelembevétele, a legmegfelelőbbek kiválasztása érdekében.

 

4. Aktív figyelem

Mások által elmondott információkra irányuló tökéletes figyelem; az egyes részletek megértéséhez szükséges időráfordítás, valamint megfelelő, de nem zavaró kérdések feltevése.

 

5. Számítógépek és elektronika

Processzorok, elektronikai berendezések, számítógépes hardverek ismerete, beleértve az alkalmazásokat és a programokat is.

 

 

6. Matematika

Aritmetika, algebra, geometria, számítások, statisztikák és alkalmazásuk ismerete.

 

 

7. Működés és rendszeranalízis

Egy adott rendszer működési módjának meghatározása; annak megállapítása, hogy a feltételekben, a működésekben és a környezetben történő változások milyen  módon befolyásolják az eredményeket.

Egy speciális dizájn szükségleteinek és termékkövetelményeinek megértése és értelmezése.

 

8. Monitoring

A saját teljesítményünkre és a másokéra, illetve a szervezetek és a vállalatok eredményeire vonatkozó monitoring és értékelés, mely fejlődést hozhat, ezenkívül javító intézkedésekhez vezet.

 

 

9. Programozás

Különféle célokra szánt számítógépes programok írása

 

Programozók munkában

 

 

 

10.  Értékesítés és marketing

Eltérő elvek ismerete; termékek és szolgáltatások bemutatása, reklámozása, illetve értékesítési módszerek alkalmazása. Itt még kiemelhető a marketing stratégia és a taktika, a termékbemutatás, az értékesítési technikák és az értékesítési ellenőrző rendszerek fontossága is.

 « Vissza