Bejelentkezés

A kellemes munkakörnyezet a siker kulcsa?

A jó munkakörnyezet és a teljesítmény közti kapcsolat. Mennyire fontos az irodai dizájn?

Forrás: cnn

 

 

 

 

Azok, akik jól érzik magukat az irodájukban, 31%-al nagyobb valószínűséggel szeretik a munkájukat. Úgy tűnik, hogy a fenntartható dizájn fokozza a termelékenységet.

 

Számos tervező egyetért abban, hogy a jó irodai dizájn még a közintézményeknél is kiváló befektetés.

Ha a potenciális ügyfeleket végigvezetjük az irodai szobákon, majd megmutatjuk nekik a konferenciatermet, mellékesen megjegyezve, hogy ezt termet az Auckland-sziget valamelyik távoli szegletében megtalálható madárfészek ihlette, biztosak lehetünk benne, hogy ezt sohasem fogják elfelejteni.

Mindez ösztönzést jelent a vállalatnak, emellett értékeket is generál.

 

 

 a jó dizájn fokozza a munkakedvet

 

Fontos, hogy okosan bánjunk az ilyesfajta befektetésekkel.

Egy idő után a tervezéssel és a kivitelezéssel olyan ponthoz érhetünk el, amelynél már bármiféle további fejlesztés vagy ötlet túlságosan soknak számít. Ezt a pontot nevezhetjük a tervezés „ultraibolya spektrumának”: vagyis létezik, de szinte észrevétlenül. A nagyszerű kivitelezés célja a probléma leghatékonyabb és legszebb megoldása, mindenféle túlzás nélkül.

 

A munkavállalók számára a kellemes munkahely közvetlenül összekapcsolódik a munkahelyi megelégedettséggel. Egy felmérés szerint a munkahelyüket szerető emberek 31%-al nagyobb valószínűséggel elégedettek a munkájukkal. Az álláskeresők fele azt állítja, hogy a vállalat hivatali tere és elrendezése jelentősen befolyásolta a döntésüket, mely szerint elfogadják– e a számukra felkínált állást, vagy sem.

 

A bizonyítékok alapján a kiválóan megtervezett irodákban az emberek jobban teljesítenek.

Egy megfelelő alaprajz és térelosztás a munkavállaló fizetésének 6%-ával magasabb hasznot hoz, másrészt a jó megvilágítás és hőmérséklet segítségével a vállalat - az alkalmazottakon keresztül - ennél jóval magasabb nyereségeket tud kitermelni.

 

A fenntarthatóság szintén jelentős hatást gyakorol a termelékenységre. A kutatók megvizsgálták, mi történt, amikor egy kis cég, valamint egy kutató vállalat 5 csillagos terembe költözött át.

 

Az eredmény rávilágított, hogy a betegszabadságok aránya 39%-al csökkent, a gépelési sebesség és pontosság viszont 9%-al nőtt. A munkavállalók sokkal kevesebb fejfájásról és szemproblémáról panaszkodtak.

 

Léteznek olyan vállalati struktúrák, ahol a munkavállalók sokszor henyélhetnek is, vagy akár még egy jégkunyhóban is megtarthatják a megbeszéléseiket, esetleg tetováltathatnak az ebédszünetben, vagy csúszdán keresztül juthatnak le az előcsarnokba.

Ugyanakkor ennél sokkal egyszerűbb módja is van annak, hogy a munkavállalók boldogok és felszabadultak legyenek: 1000 vizsgálatban részt vevő munkavállaló 63%-a tanúsít abszolút hűséget a jól fűtött és megfelelően megvilágított vállalat felé.  

 

A munkavállalók értékelik, ha szabadon rendelkezhetnek környezetük felett. Azok, akiknek lehetőségük van a munkaterületük „gazdagítására” - saját virágaikkal és képeikkel díszíthetik fel az irodát - , gyorsabban és nagyobb precizitással dolgoznak. Ráadásul a diszkrét díszvilágításokat használó alkalmazottak motiváltabbak, koncentráltabbak és produktívabbak az átlagnál.  

 

A rugalmasság a jó hivatali tervezés legfontosabb eleme.

 

Az emberek szeretik a padlón elhelyezett növényeket, és kedvelik a közösségi asztalokat. Fontos, hogy lehetőséget kapjanak arra, hogy félrevonuljanak, ily módon koncentráljanak és kísérletezzenek, vagy egyszerűen csak valami mást csináljanak, mint a monoton feladatvégzés.

 

Ha a cég vezetősége előrelátóan gondolkodik, elsősorban a végtermék minőségére helyezi a hangsúlyt, magát a folyamatot pedig az egyénre bízza.

 

Lényeges, hogyha a válaszok azonnal rendelkezésre állnak, maga a folyamat nem is létezik. Még ennél is rosszabb, hogy ilyen esetben eredeti megoldásokról sem beszélhetünk.

 

Újra fel kell fedeznünk a problémamegoldás örömét, és annak szabadságát, hogy a válasz nem áll mindig és azon nyomban rendelkezésünkre.

 

Természetesen egyes vállalatok a játékos környezetből is nyereséget termelnek, ahol a kollégák kényelmesen töltik el az idejüket. Elő kell segíteni, hogy a munkavállalók meg tudják húzni a munka és a magánélet közti határvonalat.

Bár a munkatapasztalatunk pontosan körvonalazza, kik is vagyunk valójában, ez a személyazonosságunknak csupán egyetlen aspektusát jelenti.

 

Fantasztikus lehet kalandokba csöppenni, új emberekkel találkozni, fejlődni, és ezeket az élményeket és tapasztalatokat behozni a hivatali életbe.

 

A munkavállalók úgy érzik, jobban meg vannak becsülve, ha inspirációt kap a személyes fejlődésük, amivel a többiek fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

 

 

 Milyen irodai környezet inspirálja a legjobban a munkavállalókat?

 « Vissza