Bejelentkezés

A Karácsony és az Új Év Gazdaságtana

Ünneplés és hagyomány, szemben a decemberi túlköltekezéssel.

Forrás: www.economist.com

 

 

 

A karácsonyt szentestével, vacsorával, ajándékokkal és családi összejövetelekkel ünnepeljük.

Ezek a találkozások jelentik a boldogság pillanatait, melyek bearanyozzák a lelkünket.

 

 

Feldíszített fenyőfa egy részlete

 

Az ünnepek során megnövekvő fogyasztás kielégítésére a vállalkozások már októberben hozzálátnak a karácsonyi termékek előállításához.

 

A válságok idején hozzászoktunk ahhoz, hogy össze kell húznunk a nadrágszíjat, és csupán azt vásároljuk meg, amit tényleg megengedhetünk magunknak. Azonban az áruházak vonzó marketing stratégiákat dolgoznak ki a vevők elcsábítására, különféle akciókat felkínálva, illetve kedvező pénzvisszafizetési konstrukciókkal kecsegtetve.

 

Karácsonykor az a legfontosabb, hogy együtt legyen a család. Ilyenkor az együttlét és a testvériesség érzése tölti be a szívünket, és átélhetjük a boldogság felemelő pillanatait.

 

A marketing viszont ezt az időszakot értékesítési célokra használja fel.

 

 

Év végén általában ugyanez történik:

 

Megismétlődik az ajándékok vásárlásának és a vacsora elkészítésének körforgása, folytatódnak a költekezések és a koccintások, így a január elsejei macskajaj sem maradhat el. A decemberre számított kiadás és hitelkártya-használat mértéke a megszokott háromszorosára is rúghat. Az év utolsó harmadában megnő az eladósodás, és bővülnek a pénzügyi vállalatok hitelajánlatai -amik szerint elegendő a következő év márciusában elkezdeni a törlesztéseket.

 

 

 Szilveszteri poharak pezsgővel, ajándékkal az asztalon

 

 

Egy újságcikk a következőket állítja:

 

„Becslések szerint a decemberi ünnepek során elfogy a nemzeti termelés 20%-a: fokozódik a pulyka, a disznó és a csirketenyésztés, a ruhák és háztartási berendezések árusítása, ezenkívül nagyobb mennyiségben állítják elő az ipari termékeket is. Az emberek több nemzeti árucikket vásárolnak, mint amennyi behozatalra kerül. Ez az időszak az év legnagyobb fogyasztásának hónapja. A decemberi ünnepek lendítik előre a gazdaságot."

 

Az egykori vallási eredet és szimbólum teljesen elüzletiesedett. Már nem csupán lelki és összetartást célzó hagyományokról beszélhetünk, hanem fogyasztást ösztönző erőről is.

 

Együtt ünnepelünk, és javainkat megosztjuk a legszegényebbekkel, akik talán nem rendelkeznek anyagiakkal, de élvezhetik a lelki táplálékot, amely fényt hoz az életükbe és enyhülést ad a mindennapjaikra.

 

 

Reméljük, jövőre boldogabb esztendő vár ránk.« Vissza