Bejelentkezés

A jövőnket mi írjuk

Mit tartogat a jövő a globális gazdaság számára? Az emberiség jövője saját döntéseinek eredménye: a rombolás, vagy a jólét és virágzás útját választjuk?

Forrás: cfo-insight.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Föld bolygónk, emberi kezekben tartva

 

 

Mit tartogat a jövő a globális gazdaság számára?

 

Talán világszerte emelkedni fog az életszínvonal, amint a jelenleg még szegény államok is egyre nagyobb mértékben hozzáférhetnek azokhoz a technológiákhoz, amelyek lehetővé teszik számukra a gazdagabb országokhoz történő felzárkózást? Vagy pedig a prosperitás csak úgy kifolyik majd az ujjaink közül, hiszen a kapzsiság és korrupció következtében kimerítjük létfontosságú erőforrásainkat, és leromboljuk azt a természetes környezetet, amelytől az emberiség jóléte függ?

 

A ma élő ember legnagyobb kihívása a világ gyarapodásának biztosítása, egy romjain vegetáló világ elrettentő képének felvázolása helyett.

 

Az emberiség története két lehetséges kimenettel végződő regény, amit ebben az évszázadban írunk meg. Egyáltalán nem elkerülhetetlen sem a jólét és gazdagság, sem pedig a teljes összeomlás.

 

Az emberiség jövője határozott döntések eredménye, nem pedig puszta jóslásoké.

 

Az Európában és USA-ban kirobbant gazdasági válság ellenére a fejlődő világban gyors gazdasági növekedés uralkodik.

Míg a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 2013-ban a fejlett gazdaságok csupán 1.5%-al növekszenek majd, a fejlődő országok esetében az említett arány az 5.6%-ot is elérheti. A mai világgazdaság ütemének szabályozóiként is számon tartott fejlődő ázsiai országok várhatóan 7.2%-os növekedést igazolhatnak.

Mindaz, ami most történik, igen nyilvánvaló.

 

Az egykoron még csupán a gazdag országokban ismert technológiák ma már az egész világon elterjedté váltak. A Szahara alatti Afrika övezetben a húsz évvel ezelőtti 0-ról körülbelül 700 millióra emelkedett a mobiltelefont használók aránya. A telefonok nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a banki szolgáltatások, az egészségügy, az oktatás, az üzleti potenciál, a kormányok által nyújtott szolgáltatások, valamint a szórakozási lehetőségek a szegényekhez is eljuthassanak.

Néhány éven belül a világ túlnyomó többsége hozzáférhet a vezeték nélküli szélessávú eszközökhöz is.

 

Mindezek mellett egy másik igazság is létezik.

 

Tavaly szárazság sújtotta az USA és Európa államainak jelentős részét. Az Egyesült Államok területén 2012. októberében pusztító erejű vihar söpört végig a New Jersey menti Atlanti-óceáni partvonalon, 60 milliárd dollár értékű veszteséget hagyva maga után.

2012-ben a különféle éghajlati problémák - árvizek, szárazságok, szélsőséges viharok, erdőtüzek, stb. - a világ számos más területén is hatalmas pusztításokat vittek véghez, beleértve Kínát, Ausztráliát, Délkelet-Ázsiát, a Karib-szigeteket, valamint Afrika területét is.

A környezeti katasztrófák egyre gyakoribbá válnak, részben az emberi tevékenységeknek tulajdoníthatóan - mint például erdőirtások, környezetszennyezés -, illetve természetesen az üvegházhatásból származó gázkibocsátások eredményeképpen, melyek megváltoztatják a világ éghajlatát és előidézik az óceánok savasodását.

 

Az olyan klímaváltozás által okozott megpróbáltatások, melyeket nemrégiben még csupán a jövő kockázataként emlegettünk, ma már egyértelműen fennálló veszélyt jelentenek. A tudósok még nevet is adtak korszakunknak. Ez az úgynevezett „Anthropocén”, amikor az emberiség óriási hatást gyakorol a bolygó ökoszisztémájára.

 

A legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy a továbbiakban a virágzás vagy a rombolás útját választjuk-e.

A gyorsan növekvő fejlődő országok nem képesek a gazdasági fejlődésnek ugyanazt az útvonalát bejárni, mint amit előzőleg a jelen gazdag államai jártak be.

Ha ennek ellenére mégis megpróbálják, akkor a világgazdaság kibillenti bolygónkat biztonságosan működő állapotából. A hőmérséklet emelkedni fog, a viharok egyre hevesebbek lesznek, az óceánok elsavasodnak, a fajok pedig – az élőhelyek lerombolásával párhuzamosan - egyre nagyobb számban pusztulnak ki.

 

Az egyetlen nyilvánvaló tény, hogy az emberiség határozott választással került szembe.

 

Amennyiben a világgazdaság jelenlegi növekedési mintáját követjük továbbra is, ökológiai katasztrófával találjuk magunkat szembe.

Ha a világgazdaság új növekedési mintát alakít ki, amely hasznosítja az olyan fejlett technológiákat, mint az okos-telefonok, a szélessávú eszközök, a precíziós mezőgazdaság és napenergia, akkor virágzó korszak elé nézhetünk, és egyben a bolygót is megmentjük.

 

A jelen növekedési mintáját „megszokott üzletmenetnek” tekinthetjük, ezzel ellentétben az okos-technológia növekedési mintája a fenntartható fejlődés lehetőségét képviseli. Bár a megszokott üzletmenet is működhet egy ideig, de tragédiával végződik; míg a fenntartható fejlődés útja hosszú-távú jóléthez és boldoguláshoz vezethet.

 

Tehát, mi is kell pontosan ahhoz, hogy „boldog befejezéssel” zárhassuk regényünket?

 

Először is, fel kell ismernünk, hogy globális társadalomként melyik választás bizonyul a legjobbnak.

A megszokott üzletmenet kényelmes. Azt gondoljuk, hogy tökéletesen tisztában vagyunk vele, de mindez mégsem elég: ugyanis a jelenlegi ösvényen haladva a rövid ideig tartó gazdagság és boldogulás a későbbiek során kialakuló túlzottan sok viszontagság árán valósítható csak meg.

 

Másodszor, fel kell ismernünk a rendelkezésünkre álló hathatós új eszközöket és technológiákat. A fejlett információs technológiák – számítógépek, műholdas térképek, képfeldolgozások, szakértői rendszerek, stb.  –  alkalmazásával már rendelkezünk azokkal az eszközökkel, melyek segítségével jóval több élelmiszert tudunk megtermelni kisebb környezeti károk okozásával, fejleszthetjük a közegészségügyet mind a gazdagok, mind pedig a szegények előnyére, több villamos-áram ellátást biztosíthatunk az üvegházhatásból származó alacsonyabb gázkibocsátásokkal, ugyanakkor a városokat élhetőbbé és egészségesebbé varázsolhatjuk, még úgy is, hogy az urbanizáció következtében a lakosság száma milliárdokkal fog növekedni az elkövetkező évtizedekben.


Harmadszor, bátor célokat kell kitűznünk a jólét növelése és az egészségügy fejlesztése érdekében, miközben a bolygót is megóvjuk.

 

Ötven évvel ezelőtt John F. Kennedy azt mondta, hogy nem azért kell feljutnunk a holdra, mert könnyű, hanem éppen azért, mert nehéz.

A mai generáció vizsgája a fenntartható fejlődés, mely arra ösztönöz, hogy használjuk ki kreativitásunkat és aknázzuk ki emberi értékeinket a zsúfolt és veszélyeztetett bolygónkon fenntartható jólét ösvényének felkutatása érdekében.

 

 

Jegesmedve kölyök, a havon játszadozva« Vissza