Bejelentkezés

A jövő találmányai (1.rész)

"Öngyógyító" dróthuzalok. Szoftver, amely előrejelzi a járványokat, a természeti katasztrófákat és bűneseteket.

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

 

"Öngyógyító" dróthuzalok

 

 

Öngyógyító dróthuzalok képe

A törött, szakadt dróthuzal már a múlté

 

 

Észak-Karolina egyetemének kutatói olyan elasztikus, „öngyógyító” dróthuzalokat fejlesztettek ki, melyeket magas-feszültségű környezetben alkalmazott technológiák esetén lehetne felhasználni.

A huzalokat olyan módon kivitelezték, hogy legelőször kisebb vágatokat, "alagutakat" képeztek egy úgynevezett "öngyógyító" polimer hüvelyben. Ezt követően indiumból és galliumból készült folyékony fémötvözettel töltötték fel a vágatokat. Így az elasztikus tokban folyékony fémdrótot hoztak létre.

Ha a drót megsérül, a folyékony fém oxidálódik, és bőrréteget képez a szivárgás megelőzésére. Amint a drót levágott végeit újból összeillesztik, a folyékony fém ismét összekapcsolódik, és a hüvely megint molekuláris kötést alkot.

A kutatók rendkívül lelkesek az eredményeket illetően, hiszen ezáltal összetettebb áramköröket is létrehozhatnak, és a meglévő áramköröket átalakíthatják pusztán egyetlen olló használatával. Ugyanis ha elvágják a dróthuzalokat, azok számtalan módon ismét összeilleszthetőek.

 

 

A szoftver, amely elemzi a híreket, előrejelzi a járványokat, betegségeket, erőszakos cselekményeket és környezeti katasztrófákat

 

 

Áradás képe

 

A Microsoft és a Technion-Israel Institute of Technology kutatói kifejlesztettek egy szoftvert, amely előrejelzi, mikor és hol robbannak ki forrongások és zendülések.

 

A rendszer működése azon alapszik, hogy azonosítja és analizálja a New York Times híreiből kiemelhető nyomravezető elemeket, valamint az internet több, mint 90 más adatforrásából származó nyomokat.

A szoftver prototípus olyan események előrejelzésére is képes, mint a járványok és a betegségek kitörése, az erőszakos cselekmények és a természeti katasztrófák bekövetkezése.

 

Például, amikor 2006-tól kezdődően vizsgáltak meg jellemző történelmi adatokat, a rendszer helyesen utalt egy kolerajárvány kitörésére, amit az Angolában pusztító szárazsággal kapcsolatos riportok alapján következtetett ki.

 

A szoftver 70-90%-os pontossággal „jósolja meg” az események előfordulásának idejét.

 

Eric Horvitz, a Microsoft Research tudósa szerint a rendszer átdolgozott és tökéletesített változatát valós esetekre vonatkozóan kellene alkalmazni, ezáltal segíthetné a szakembereket abban, hogy felkészüljenek a különböző vészhelyzetekre és humanitárius akciókra.

 

folyt.köv.

 

 

 



« Vissza