Bejelentkezés

A jövő mezőgazdasága (2. rész)

A vertikális gazdálkodás nyújtotta előnyök. Költségmegakarítás vagy plusz kiadás? Hagyományos gazdálkodás kontra függőleges gazdálkodás.

Forrás: wall street journal

 

 

 

Vertikális gazdálkodásban termesztett növények, dobozolva

 

 

TERMESSZÜNK BÁRHOL: az úgynevezett Aerofarm nevű rendszert ma már az Egyesült Államok számos nagyvárosában és épületében is alkalmazzák.

 

A vertikális gazdaságok különféle technológiákat használnak a jelentékeny térmegtakarítás, a vízfogyasztás csökkentése, valamint a termőföld iránti szükséglet kiküszöbölése érdekében. A raktárakban és egyéb épületekben létesített gazdaságok módszereinek megfelelően a növényeket olyan formában termesztik, hogy a gyökereik a levegőben lógnak, ahol azokat vízzel és tápanyagokkal permetezik.

 

Forgalomba hoztak egy "Volksgarden" néven ismertté vált speciális ültető-berendezést, amely nem más, mint egy négy láb átmérőjű és két láb hosszú forgó henger. A növények kör formában növekednek, a henger belseje körül. A berendezés forgása során a gyökerek belemerülnek egy folyékony oldatot tartalmazó tálba, amely egyben vizet és tápanyagokat is biztosít. Egy mesterséges fényforrás halad át vízszintesen a hengeren, így a termények hozzájutnak a szükséges mennyiségű tápanyaghoz.

 

Mindezek ellenére a legtöbb mezőgazdasági szakértő egyáltalán nem lelkesedik a vertikális gazdálkodás nyújtotta lehetőségekért. Az ez ellen szóló legfőbb érv értelmében az élelmiszer megtermelésének legegyszerűbb és leghatékonyabb helyszíneit a hagyományos gazdaságok képviselik. Az élelmiszer házon belül történő termesztése - ahol mesterséges fényekre és egyéb speciális berendezésekre van szükség -  jóval több erőfeszítést és kiadást igényel, sőt mi több, ezáltal minden olyan előny a háttérbe szorul, amely kizárólag a termelők és a fogyasztók szoros és közvetlen kapcsolata esetén alakulhat ki.

Véleményük szerint semmiféle kilátás nincs arra, hogy a további bonyolult függőleges gazdálkodási technológiák kielégítő módon járuljanak hozzá a világ élelmiszer-termeléséhez. Sokkal kiválóbb lehetőségek is léteznek a megújuló energiaforrások helyes felhasználására, mint az extra energiákat igénylő függőleges gazdálkodási rendszerek berendezéseinek áramellátása (vagyis a mesterséges fények).

 

R. Ford Denison professzor ragaszkodik azon állításához, mely szerint a vertikális gazdaságokban felhasznált energia költségei miatt szinte jelentéktelennek mondható az üzemanyag-megtakarításból kitermelt haszon.

A hagyományos gazdaságból az áruházba történő élelmiszerszállítás a teljes mezőgazdasági energiafelhasználásnak csupán a töredékét képviseli. Tehát még úgy is, hogy a vertikális gazdaságok esetleg kisebb energiamennyiséget használnak fel a rendszer karbantartásához, valamint amennyiben a fogyasztóknak további, plusz üzemanyagra is szükségük van ahhoz, hogy elutazzanak a városi gazdák piacaira, a hagyományos gazdálkodás akkor is jobban megéri.

 

Mások szerint viszont a hagyományos és a vertikális gazdálkodás összehasonlítása nem lehet egyenértékű, hiszen a kormányok jelentős mértékben támogatják a hagyományos mezőgazdaság terménybiztosításának költségeit, aminek következtében csökkennek azok a kockázatok, melyekkel a gazdáknak a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt kell szembenézniük.

 

A szakértők szerint az álláspont is sokat fog változni, hiszen az egyre zordabb időjárási viszonyoknak köszönhetően a házon belül lebonyolított gazdálkodás egyre biztonságosabbá és megbízhatóbb alternatívává válik, mint a megszokott gazdálkodás. A függőleges gazdálkodás nem csupán a hagyományos gazdálkodás emelkedő költségei miatt válik szükségszerűbbé, hanem egyes helyeken a vertikális gazdálkodás állami támogatásban fog részesülni.

Elég elképzelhető, hogy a vertikális gazdálkodás a nemzetek élelmiszerbiztonsági programjának fontos részét fogja képezi, ezért az említett iparágnak természetesen támogatásra is szüksége lesz.

 

A Plantagon egyik tanácsadója, Dr. Despommier kiemelte, hogy a mesterséges fény formájában megkívánt energiamennyiség biztosítása továbbra is nagy kihívás marad a vertikális gazdaságok számára.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a függőleges gazdálkodás lehetősége egyre nagyobb realitást kap, mivel a technológiák is folyamatosan fejlődnek.

 

 

Egykor még a mobiltelefonok és a plazma-televíziók is elképzelhetetlennek tűnő innovatív példák voltak.

 

Egy új ötlet megvalósításába mindig kis lépésekben, és kizárólag kutatási szinten kell belekezdeni, még jóval a kereskedelmi szempontok figyelembevételét megelőzően.

 

Hiszen sok minden - amit ma már napi szinten, természetes módon használunk - először még kifejezetten őrült ötletnek tűnt.

 

 « Vissza