Bejelentkezés

A hosszú iskolai szünetek gazdasági okai

Gazdaságilag előnyös, vagy hátrányos, hogy hosszú téli és nyári szüneteket tartanak az iskolákban? 

Forrás: www.cfoinsight.com

 

 

 

 A hosszú nyári szünetek lehetséges gazdasági okai:

 

A tanárok nem részesülnek megfelelő pénzügyi juttatásban. A tanárok fizetése általában elég alacsony a képzettségükhöz viszonyítva. A diplomás, jó tanárok olyan pályát is választhatnak maguknak, ahol magasabb pénzügyi kompenzációhoz jutnak és kevesebb stressznek vannak kitéve.

 

A legtöbb pedagógus állami fizetést kap, amelynek a mértéke nem a piac aktuális állapotától, hanem a kormány szűkre szabott pénzügyi kereteitől függ. Ha a nyári szünidő csupán egy hétig tartana, sokkal több oktató hagyná ott a hivatását, ezért a kormánynak fizetésemeléseket kellene eszközölnie, hogy vonzóvá tegye a pályát a jó tanárok szemében. Ha viszont meghagyja a hosszú szüneteket, fizetést sem kell emelnie.

 

 

 

Iskola előtt két kerékpározó tinédzser

 

 

Az oktatás nem olyan, mint az autógyártás. Egy autógyár nem engedhetné meg magának, hogy hathetes nyári szünetet tartson, mert a teljesítmény azonnal zuhanni kezdene és az átlagos költségek növekednének. Azonban az oktatási szféra teljesen más. A gazdaság hosszú távú termelékenysége sem sérül attól, hogy hosszabb a diákok szünideje.

 

Ezért a hosszú iskolai szünetek nem csökkentik közvetlenül a valós teljesítményt.

 

Ezt az időszakot produktívan is fel lehet használni:

A hosszú nyári szünet kiváló lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy nyári munkát vállaljanak. A tanulók segítséget nyújthatnak a turizmus fellendülésében is. A tanároknak pedig módjuk van arra, hogy átdolgozzák a tananyagokat és még jobb ötleteket dolgozzanak ki a tanításhoz

 

Valóban termelékenyebb és magasabban képzett lenne a munkaerő, ha két hétre csökkenne a diákok nyári szünete?

 

Elég kétséges.

 

Május végén egyre nehezebb a diákokat oktatni, hát képzeljük csak el augusztus közepét! Még amikor egyetlen nap is hosszú órákat kell eltölteniük az iskolában, jelentősen csökken a teljesítményük.

 

Tehát az iskolaév meghosszabbítása csekély előnyt jelentene a gazdaságnak.

 

Az is igaz, a diákok sok mindent elfelejtenek szeptemberig, de egy kéthetes szünet után szintén ugyanez lenne a helyzet.

 

 « Vissza