Bejelentkezés

A hosszú ideig tartó munkanélküliség állapota rosszabb, mint a büntetett előélet

Az álláskeresés gátjai. A több évig tartó munkanélküliség "foglalkoztathatatlansághoz" vezethet.

Forrás: newsweek.com

 

 

 

Ha valakinek priusza van, rendkívül nehéz állást találnia. Viszont még ennél is nehezebb dolguk van azoknak, akik már legalább két éve munkanélküliek.

 

Sajnos ma az említett helyzet egyáltalán nem ritka. A Munkaügyi Osztályok becslése szerint majdnem kétmillió ember munkanélküli legalább két éve. További milliók - gazdasági vagy pénzügyi okok miatt - minimum két évet dolgoztak már részmunkaidős állásban, vagy pedig teljesen feladták az álláskeresést, és kiestek a munkaerőpiacról.

 

Jelenleg a munkanélküliség átlagos középidőtartama a leghosszabb a recesszió óta: négy és fél hónap. A vállalatok óriási pénzösszegeken ücsörögnek, mégis egyre kevesebb álláshelyet teremtenek.

 

A toborzók 36%-a szerint az olyan pályázók számára a legnehezebb az álláskeresés, akik legalább hat hónapja munkanélküliek. Huszonegy százalékuk szerint a még hat hónapnál rövidebb ideig tartó állástalan időszakok szintén tönkreteszik a foglalkoztatási esélyeket.

 

Tömören szólva: „A munkanélküliség  foglalkoztathatatlansághoz vezethet”.

 

Egy szegényes munkaerőpiacon jó néhány munkavállaló kizárólag úgy képes fennmaradni, hogy az egyik állást váltja a másik után.

 

Sajnos mindez a pályázóról alkotott megítélést is rontja.

 

Egy felmérés szerint egy állandó foglalkoztatással rendelkező ötvenöt éves ember könnyebben talál új állást, mint egy harminc éves, aki egy évnél rövidebb idő után hagyott ott egy vállalatot.

 

Mindez annak ellenére is így van, hogy elvileg a harmincas éveikben járó pályázóknak a legkönnyebb elhelyezkedniük.

 

 

 

Állásbörze

Álláskeresők önéletrajzát ellenőrzik a munkáltatók egy állásbörzén

 

 

Milyen tényezők támasztják a legnagyobb akadályokat a munkanélküli álláskeresők előtt?

 

 

A pályázók harminckilenc százaléka szerint a munkahelyek folyamatos váltogatását a cégek nem nézik jó szemmel.

A munkakeresők harmincegy százaléka már több mint egy éve állástalan.

Huszonnyolc százalékuk már többször is volt munkanélküli.

 

 

Sajnos e fenti három jelenség egyre gyakoribbá válik.

 

További aggasztó hírek is napvilágra kerültek.

 

Könnyen ki lehet esni a munka világából, ha valaki nincs benne a "keresletben". A másik probléma, ha valaki nem érintkezik közvetlenül a modern technológiával, vagy a modern munkahelyekkel.

 

A vállalatok megtanulták, hogyan boldoguljanak a legújabb technológiákkal, és miként oldják meg a feladatokat kevesebb munkavállalóval. A képesítés nélküli munkaerő többé már nem versenyképes.

 

Végül pedig az jelenti a legkomolyabb veszélyt egy pályázó jövőbeli foglalkoztatási kilátásai előtt, ha kirúgják egy munkahelyről.

 

 

Sajnos nem meglepő jelenség, hogy a munkanélküliség további munkanélküliséget szül.

 

 « Vissza