Bejelentkezés

A hitelkultúra új labdajátéka

A vállalatok számára egyre több finanszírozási opció áll rendelkezésre. A nemzetközi pénzügy összetettsége.

Forrás: cfo-insight

 

 

 

A pénzügyi világ komoly, megállíthatatlan változással néz szembe.

 

A Frankfurtban lefolytatott „Átmeneti időszakban a Hitelipar” címet viselő rendezvény résztvevői mind egyetértettek abban, hogy jelenleg sokkal több pénzügyi lehetőség áll a vállalatok pénzügyi vezetőinek a rendelkezésére, mint a korábbiak során bármikor.

 

 Képen: irányjelző tábla három irányba mutatva, mindegyiken

 

 

Jelenleg az európai, és elsősorban a német pénzügyi világ egyfajta átmeneti időszakot él át.

 

A vállalatok – a bankoktól függetlenedve – egyre inkább saját maguk kívánják lebonyolítani különféle finanszírozásaikat.

A kötvények számos vállalat pénzügyi összetételében megállják a helyüket. A tőkepiacokon elég sok nagycég, valamint kis - és középvállalkozás használta ki a történelmileg alacsony pénzügyi kondíciókat.

Virágzik az adóslevelek és kötelezvények piaca is.

 

Ezt a változást nem lehet megállítani.


A szakértők szerint a cégek számára elérhetővé vált pénzügyi lehetőségek ma már egyre változatosabbak és sokrétűbbek. A kölcsönadó vállalatok nemzetközi szabványokhoz igazodnak, ezért a globális tőkepiacokon tevékenykedni kívánó cégek egyre jobban hozzáférnek a szabványosított, egységes procedúrákhoz. Nem csupán a hitelek, hanem egyéb pénzügyi eszközök is – mint például a külföldön történő zártkörű forgalomba hozatal (private placement) - egyre fontosabbá válnak. Ennek az a következménye, hogy a vállalatoknak a pénzügyi részlegeiket majd nemzetközileg is pozicionálniuk kell.

 

 

A nemzetközi pénzügy bonyolultsága és összetettsége

 

 

Mindezek ellenére a nemzetközi pénzügy egyre bonyolultabbá válik. A vállalatokra vonatkozó információs, és azokkal összefüggő követelmények folyamatosan bővülnek. A szerződések egyre átfogóbbakká és terjedelmesebbekké válnak, viszont egyre egységesebbek is. A Bázel III. nevet viselő tőkeszabályozás eredményeképpen a hitelkihelyezés bankonként csökken, aminek következtében a vállalatok kénytelenek lesznek  több banki partnerrel is kapcsolatban állni.

 

 

 

Bank bejárata,« Vissza