Bejelentkezés

A fogyatékossággal élő emberek által űzött sportok is nyereségesek

A Paralimpiai Játékokban rejlő üzlet. Emberi nehézségek leküzdése és a reklámok.

Forrás: The Economist

 

 

 

 

Az Otto Bock vizsgálati laboratóriuma teljesen olyan, mint egy Monty Python animáció. Bárhová megyünk, test nélküli műlábakba ütközünk.  

 

Ezek a műlábak jóval erősebbek, mint amit a nemzetközi szabványok megkövetelnek. Viszont ezeket a szabványokat még abban az időben határozták meg, amikor a fogyatékossággal élő emberek kevésbé voltak aktívak. Néhány évtizeddel ezelőtt még elég szokatlan látványnak számított, amikor egyes emberek műlábakkal kirándultak vidéken, futottak a busz után, vagy pedig teniszeznek.

 

Manapság a gazdag országokban ez már megszokott.

 

Az Otto Bock vezetője, Hans Georg Nader véleménye szerint a Paralimpiai Játékok számára is nagyon fontos a hírnév. Az Otto Bock feltárta a nézők számára, hogy a fogyatékossággal élő emberek is tudnak sprintelni, lovagolni, és kerekesszékes rögbit játszani (ez utóbbi sportágat „gyilkos labdaként” is ismerik, mert a labdás játékost itt is lehet támadni). Mindez hozzájárult a fogyatékossággal kapcsolatban felmerült stigmák elvetéséhez, és mindenki láthatja, hogy mennyi minden elérhető és lehetséges.

 

Az Otto Bock 24 éve szponzorálja a Paralimpiai Játékokat. Az ívelt kerekű tolószékkel a sportolók nagyon kis területen is képesek megfordulni. 

 

A sportolók számára készített művégtagok sokkal kevésbé természetellenesek, mint a hétköznapi amputált páciensek által használtak.

 

A sportolók számára készített művégtagoknak csupán egy egyenes pályával kell megbirkózniuk, viszont a normál művégtagoknak meg kell küzdeniük az utcakövekkel, a lépcsőkkel és a sárral is. Így a Paralimpiai Játékok egyáltalán nem olyanok, mint a Forma 1, ahol élvonalbeli technológiákat fejlesztettek ki az autógyártás terén. Épp ellenkezőleg: azokat a microchipeket, melyek a műtérdnek olyan utasítást tudnak adni, hogy mássza meg a lépcsőket, illegális teljesítménynövelőként tartják számon a Játékokban.

 

A Paralimpiai Játékok támogatásának köszönhetően Otto Bock márkája világszerte ismertté válik.

 

A sikkes és elegáns művégtagok gyártói számára számos fejlődési lehetőség adódik, még az olyan nagyok esetében is, mint az Otto Bock. A legnagyobb babérokat a feltörekvő piacokon arathatják le. A világon a fogyatékossággal élők többségének egyenlőre még nem áll módjában egy 12,000 euró értékű intelligens térdcsatlakozás megvásárlása, de ahogy az idő telik,  egyre több embernek lesz erre is anyagi lehetősége.

 

A Paralimpiai Játékok másik szponzora a Sainsbury’s brit bevásárlóközpont. Azonban a Sainsbury’s jelenleg nem az ortopéd technológiák értékesítésé végett vált ismertté.

Nagy-Britanniában a BBC az Olimpiát reklámok nélkül sugározza. A Paralimpiai Játékokat viszont egy magáncsatorna mutatja be, ahol számos reklám szakítja meg az esemény közvetítését. Így a Sainsbury’s olyan erőteljesen tudja reklámozni saját márkáját, amilyen energikusan Tatyana McFadden száguld végig tolószékével a versenypályán az aranyéremért.« Vissza