Bejelentkezés

A csapvíz jótékonyabb, mint az üveges víz?

Az üveges vizet kevésbé vizsgálják, mint a csapvizet. A fogyasztók nincsenek tisztában a palackozott víz ártalmaival.

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

Üveges vizek

Egy tanulmány szerint az üveges víz lényegesen többe kerül, mint ami a csapból folyik, mégsem egészségesebb a fogyasztók számára.

 

 

A kutatók szerint az üveges vizet jóval kevesebb biztonsági vizsgálatnak vetik alá, mint a csapvizet, és az előbbi nagyobb valószínűséggel fertőződhet meg, vagy válhat a fertőzés forrásává.

 

A csapvizet szigorú felügyeleti rendszer irányítása alatt kell naponta ellenőrizni; ezzel ellentétben, az üveges víz gyártóival szemben támasztott követelmény értelmében a vizet a forrás helyszínén havonta kell ellenőrizni.

 

A csapvíz is tartalmaz klórt, amely megakadályozza az ártalmas és bakteriális fertőzések terjedését.

Viszont a feltöltést és lezárást követően az üveges víz - az értékesítést megelőzően - akár hónapokig is a raktárban maradhat, másrészt olyan fertőtlenítő adalékanyagokat sem tartalmaz, mint a klór.

Az üveges víz felnyitását követően már nincs mód arra, hogy a víz ismét steril körülmények közé kerüljön, ezért napokon belül el kell fogyasztani.

 

Az emberek azt hiszik, hogy valami baj lehet a csapvízzel, hiszen elég olcsó, és bőséges mennyiségben rendelkezésre áll. Azonban a biztonság és az ár szempontjából a csapvíz jobbnak bizonyul.

 

Amennyiben valaki véletlenül kinyitja az üveget, vagy megbabrálja és sérülést okoz rajta, ez esetben a víz nagyon könnyen be is szennyeződhet. Jóval nagyobb esély van arra, hogy kórokozót találunk az üveges vízben, mint a csapvízben. Ideális esetben az üveges vizet már a felbontás napján el kellene fogyasztani, ugyanis a kezekről és az arcról nagyon könnyen kerülhetnek baktériumok az üveg belsejébe.

 

A szakértők szerint hozzávetőlegesen harminchárom liter üveges vizet fogyasztunk el évente, beleértve a szokásos ásványvizet, a szénsavas italt, illetve a „tisztított csapvizet” is. A piackutatók szerint a palackozott vizet fogyasztóknak legalább az egynegyede úgy tudja, hogy az üveges víz jobb, mint a csapvíz.

 

Azonban az Ivóvíz-felügyelőség jelentése értelmében a csapvíz  fogyasztásra teljesen alkalmas, mindenfajta egyéb víz fogyasztása csupán személyes döntésen alapul.

 

A palackozott természetes ásványvíz kizárólag hivatalosan is elismert felszín alatti forrásból származhat, a forrásnál palackozandó, és tilos kezelni vagy pedig szűrni.

A forrásvíz pedig a forrásnál palackozandó, ezenkívül pedig kezelhető, vagy szűrhető. A folyókból, fúrólyukakból és forrásokból származó vizet és a csapvizet kezelik, és tartályokban tárolják.

 « Vissza