Bejelentkezés

A COVID oktatásgazdasági következményei

A járvány miatt Európa-szerte kevesebbet tanulnak a diákok és a meglévő ismereteikből is többet felejtenek.  

Forrás: www.cfoinsight.com

 

 

 

 

A járványhelyzet következtében az európai és az amerikai gazdaságban megtorpanás tapasztalható.

 

Emberek tízmilliói látják munkájuk gyümölcsét és megélhetésüket elveszni a semmibe – esetenként visszafordíthatatlanul. Számos vállalkozás nem lesz képes újranyitni a kapuit, főleg, ha nagy adósságokkal kell megbirkózniuk.

 

Az államok válaszként dollárok billióit ölték bele a gazdaságba, hogy fedezhessék a sürgős, azonnali kiadásokat.

 

Azonban létezik még egy fontos terület, ahol a jelenlegi krízis hosszú-távú költségeket idézhet elő: ez pedig nem más, mint a fiatalok oktatása, valamint a jövőbeli munkaerő képzése.

 

Melyek ezek a költségek, illetve miként hat rájuk a COVID-19 ?

 

 

Egy kisgyerek,amint egyedül tanul a sötétben

 

Az oktatás és a képzés területén legalább három népességcsoport szenved el jelentékeny veszteségeket, ami további gazdasági nehézségeket eredményez.

 

Az egyik csoport a tartósan áthelyezett dolgozókból tevődik össze, akiknek segítségre lesz szükségük az átképzéshez; esetlegesen ahhoz, hogy újra visszakerüljenek a munka körforgásába.  

 

A másik azokból a fiatal felnőttekből áll, akik most fejezik be a tanulmányaikat. Ők egy igen gyenge munkaerőpiacon találják magukat, ahol csak kevéssé térül meg az iskoláztatásukba befektetett összeg és energia.

 

Harmadrészt, azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a krízis tovább súlyosbítja az oktatás terén érzékelhető egyenlőtlenségeket. Nem mellőzhetjük a diákok teljesítménye közt egyre szélesedő különbségek lehetséges negatív gazdasági hatásait sem - ami az iskolabezárásoknak tulajdonítható.

A kedvezőtlenebb helyzetben lévő, alacsonyabb jövedelmű családokból és közösségekből származó gyerekek - privilegizált társaikhoz képest - már azelőtt is élethosszig tartó nehézségekkel küszködtek a tanulás és a munka világában.

 

 

Üres osztályterem és üresen kongó iskolai folyosó képe« Vissza