Bejelentkezés

A budapesti lakások túl drágák

Míg Magyarország lakáspiaci árai jelenleg nem emelkedtek erőteljesen, a budapesti ingatlanok árai enyhén szólva túllépik az ésszerű határt.

Forrás: www.cfoinsight.com

 

 

 

 

Az országos átlag tekintetében a lakóingatlanok árai továbbra is az alapvető gazdasági tényezők által indokolt szint alatt maradnak, míg Budapesten túllépik ezt.

 

Ami a magas fővárosi házárakat és az egyre nagyobb mértékű banki kölcsönfelvételeket illeti, elkerülhetetlenné válik, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a piacot. A központi bank éles váltást jelez a lakáspiaci forgalom vonatkozásában, elsősorban Budapestről más városok irányába.

 

Habár a fővárosi lakásárak igen magasak, globális alakulásuk  mégis enyhén csökkenő tendenciát mutat, ami azt jelenti, hogy 2017. végén 13.3%-ra estek vissza a 2016-os év végén tapasztalt 18%-hoz képest.

 

Országos viszonylatban a lakásárak növekedési aránya tavaly 13.8%-ra esett vissza a 2016. évi 15.4%-hoz viszonyítva. Az előrejelzések szerint 2018. végére ez ismételten emelkedő tendenciát mutat majd: 13.9%-ig.

 

A fejlesztőkkel, vállalkozókkal és ingatlanügynökökkel lefolytatott interjúk alapján 2020 után a helyzet bizonyos tekintetben rosszabb lesz, ugyanis a házépítések esetén a most még létező, kedvezményes 5%-os héa-kulcs megszűnik.

 

Emellett az építőipar terén számolni kell a több, mint 40.000 fős, képzett munkaerő hiányával, ugyanakkor a kereskedelmi ingatlanok és az állami befektetések a lakóparkok hátrányára használják ki a jó lehetőségeket. 

 

A központi bank tervei szerint a házépítések Budapesten idén elérik a 8.000-t, 2019-ben pedig a 10.000-t; viszont a kedvező héa-kulcs megszűnése következtében a közeljövőben erőteljes visszaesés várható. 

 

 

Egy városrész látható, ahol rengeteg emeletes ház uralja a környéket

 « Vissza