Bejelentkezés

A bionikus forradalom segítségével a fogyatékossággal élő emberek is visszatérhetnek a munka világába

Miként segíthet a bionika tudománya a fogyatékossággal élőkön.

Forrás: bbc news

 

 

 

 

Hugh Herr professzor, bionikus lábaival

Bepillantás a jövőbe? Az iWalk alapítója, Hugh Herr, magas technológiával kifejlesztett bionikus lábakkal rendelkezik

 

 

A munkaerőpiacokon - ahol jelenleg a lehetőségek sokkal korlátozottabbak, mint egy generációval korábban - milliók küszködnek az álláskeresés - és megtartás - problémáival.

 

Viszont míg a társadalom nagy része a fizetéscsökkentéseknek, a vállalatok bezárásának és kényszeres létszámcsökkentéseknek a kérdéseivel foglalkozik, az álláskeresők másik csoportja azzal néz szembe, hogy valósan kiszorítják őket a munka világából.

A fogyatékossággal élők még a Paralimpiai Játékok nyarán elért rendkívüli eredményeket követően is hatalmas akadályokkal találják magukat szembe a foglalkoztatás különböző területein. A hozzáférés és a mobilitás okozta nehézségek nagyon sokszor járnak együtt a gyakori előítéletekkel és az emberi tudatlansággal is.

 

Sokan úgy vélik, hogy mindezek ellen a technológia bizonyos mértékben támaszt nyújthat. Azonban ez kifejezetten összetett utazást jelent, számos útkereszteződés felbukkanásával együtt. Sajnos a célállomás még nagyon messze van.

 

Ezen az úton halad a biometriával foglalkozó híres professzor, Hugh Herr is.

 

Véleménye szerint a bionika tudományán belül kifejlesztett, úttörőnek számító technológiája nagy segítséget nyújthat a jelenleg még alulértékelt munkaerő számára, vagyis olyan embereknek, akik mindezidáig nem tudtak dolgozni. Úgynevezett bionikai forradalmat jósol.

Hozzátette, hogy a forradalom utat nyit a bionikai korszakhoz, ahol a technológia már elég kifinomult ahhoz, hogy újra életre keltse a kulcsfontosságú fiziológiai funkciókat.

 

Minderről Herr nagy meggyőződéssel beszél. Személy szerint ő ennek a forradalomnak a megtestesítője, mivel 1982-ben egy szomorú kimenetelű hegymászó expedíció során kialakult súlyos fagyási sérülés következtében Herr mindkét lábát amputálni kellett térdtől lefelé.

 

Saját termékének köszönhetően ma már ismét képes hegyet mászni.

 

Bionikai technológiája annyira fejlett, hogy nemcsak a normális emberi láb funkcióját képes lemásolni, hanem bizonyos tekintetekben még felül is múlja azt.

A termék már kereskedelmi forgalomban is van.

 

Ennek segítségével sok ember visszakerülhet majd a munka világába, ami hatalmas előrelépés. A sántasággal együtt járó kellemetlenségek között gyakran szerepel hátfájás, illetve ízületi fájdalmak, főleg előrehaladott korban.  Viszont a technológiának köszönhetően Herr egyre több betege esetén tapasztalja, hogy a fellépő kísérő fájdalom mértéke a felére vagy a negyedére csökkent.

 

A stigmák megsemmisítése

 

A munka világába történő visszatérés nagy küzdelmet jelenthet.

 

Viszont ha egy vállalat olyasvalakit kíván foglalkoztatni, aki másképp gondolkodik, vagy bizonyos értelemben kirekesztettnek számít, akkor az a megfelelő lépés, ha fogyatékossággal élő embert alkalmaz, aki kénytelen kirekesztetten és más gondolkodásmódokat követve élni.

 

A fogyatékossággal élők támogatása érdekében már úgynevezett online állásbörzéket is létrehoztak, melyek nem igénylik a személyes odautazást sem a vállalatok vezetői, sem pedig a fogyatékossággal élő emberek részéről.

Ily módon lebonthatóak azok a gátlások és gátak, melyekkel - a foglalkoztatással kapcsolatban - maga a munkaadó, vagy pedig a fogyatékossággal élő ember küzdhet.

 

A munkához való hozzáférés

 

Herr bepillantást nyújt a „bionikusan kifejlesztett” emberek jövőjébe. Komoly befektetési igények merültek fel annak érdekében, hogy a már meglévő technológiákat a hozzáférhetőség elősegítése érdekében tőkésítsék.

A fogyatékossággal élők munkahelyi támogatásának következő fontosabb állomása a környezeti navigáció, ami egyfajta szatellites navigációhoz hasonlítható az adott hivatal épületén belül.

 

Ha megvizsgáljuk, milyen tempóban fejlődik a távbeszélés és a GPS technológia, akkor láthatjuk, hogy csupán kis időre van szükség ahhoz, hogy az okos-telefon  alkalmazások elnavigálják a látáskorlátozottakat, a kognitív problémákkal vagy diszlexiával küzdő embereket az őket körülvevő környezetben.

 

Manapság a testi diszfunkciók eredményeképpen olyan sok fájdalom és szenvedés létezik a világon, hogy a következő lépés egy olyan társadalom felépítése lesz, ahol a fájdalom és a szenvedés mérsékelhető.

 

A legtöbb ember ezt a lehetőséget nem találja etikátlannak.

 

Sokan ebben a témában nem látnak semmi olyat, ami megkérdőjelezné a természet eredeti szándékait.

Hiszen ha azt vesszük, akkor ezt már régen megtettük a mobiltelefonok, az ugrószőnyegek, a biciklik, az autók és a repülőgépek alkalmazásával.

 « Vissza