Bejelentkezés

Erőmű, villamos energiatermelés

Rövid ismertető:

A Mátrai Erőmű Magyarország legnagyobb szénerőműve 950 MW-os kapacitással ( 2 db 100 MW-os és 1 db 220 MW-os,. 2 db 232 MW, 2 db 33 MW os gázturbinás blokkegységével), évi 6 TWh villamos energia termeléssel, mely Magyarország villamos energia szükségletének 15-17 %-át fedezi. Az erőmű a magyar nemzeti lignitvagyon hasznosítása céljából létesült, Észak-Magyarországon és Visontán a saját bányáiban termelt tüzelőanyagot hasznosítja, melyek közvetlenül az erőmű térségében illetve a Bükk hegység lábánál, az erőműtől 55 kilométerre fekszenek.

A Mátra ma Magyarország második legolcsóbban termelő erőműve, alacsonyabb eladási árat csak a Paksi Atomerőmű kínál. Ennek eredménye az, hogy a Mátra meghatározó szereplője a magyar versenypiacnak, és ott a likvid versenyképes hazai termelési részarány közel 50%-át teljesíti.

A Mátrai Erőművet 51%-ban az RWE Power, 21,7%-ban az EnBW, 25,5%-ban a magyar villamos energia nagykereskedő, az MVM Rt, míg 1,9%-ban kisrészvényesek tulajdonolják.

 

A Mátrai Erőművet a magyar állam 1995. decemberében privatizálta, ahol is az RWE az első ütemben kisebbségi, majd 1996-ban többségi tulajdonrészt szerzett. A privatizációt követően a társaság több mint 70 milliárd forintot invesztált korszerűsítési és környezetvédelmi intézkedésekbe, új bányák nyitásába illetve a környezet rekultivációjába. A Mátra első volt a magyar erőművek között, és egyben közép-európában is, aki már négy évvel az Európai Unióba történő belépés előtt teljesítette az Európai Unió környezetvédelmi előírásait

 

A Mátra több mint két emberöltőre stabil tüzelőanyag-háttérrel rendelkezik, ezért mind a magyar nemzetgazdaság, mind a tulajdonosi csoport a hosszú távú működtetéssel és a további – a villamos energia igényektől függő – fejlesztésekkel számol. A Mátra fejlesztéspolitikájának súlypontját a kapacitás-növelés mellett az alternatív megújuló tüzelőanyagok (biomasszák) alkalmazásának növelése, további hatásfok-javítási intézkedések megvalósítása, és mindemellett a széndioxid-kibocsátás csökkentése képezi.

 

A Mátrai Erőmű ZRt. elkötelezett a visontai és bükkábrányi térség fejlődésében, társadalmi elkötelezettsége révén értéket teremt, a villamos energia és lignitbányászati szektoron kívül, a mezőgazdaságban, a cementiparban, a mészkőbányászatban és a szállítmányozásban. Jövőt építeni, új szegmensekbe bekapcsolódni, szimbiózisba élni a környezettel, új munkahelyeket teremteni, ezek jelentik a társaság menedzsmentfilozófiájának lényegét, amely másodszor is Business Superbrands díjas és a Legjobb Munkahely cím birtokosa.

Részletes ismertető: Nincs megadva
Ágazati besorolás:
Egyéb, nem CPV kódhoz kötődő kategóriák
Az ajánlat típusa:

Áru

Szolgáltatás

Az ajánlat jellege:

Kínál

Belföldi ajánlat

Célpiac:

Belföld

Érvényesség ideje: folyamatos
Vállalkozás adatai
Mátrai Erőmű Zrt.
Adószám: 13831231-2-10
Székhely cím: H-3271 Visonta Erőmű utca 11.
Email: matra@mert.hu
Telefonszám: +36.37.334.000
Fax: +36.37.334.000
Kamara adatai
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


« Vissza