Bejelentkezés

Kartonpapírból készült biciklik

Gazdaságos és költségkímélő, kartonpapírból készült biciklik a szegény és a gazdag világban. A biciklik elsődleges célpiaca.

Forrás: economist.com

 

 

Kartonpapírból készült bicikli

 

Az első bicikliket még fából készítették.

 

Később a gyártók már acélcsöveket használtak.

Napjainkban a kiváló súlyú, magas minőségű biciklik esetében alumínium ötvözeteket, sőt, karbon-szálakat alkalmaznak.

 

Viszont egy Izhar Gafni nevű amatőr biciklista - aki számtalan csúcsminőségű kerékpár tulajdonosa -, arra is kíváncsi, hogy mi lehetett az eredeti feltalálók elképzelése. Javaslata értelmében vissza kellene térni a fához - sőt, még inkább a fa egyik származékához, vagyis a kartonpapírhoz.

 

Ezért Gafni éveket töltött el annak kidolgozásával, miként tudná egy kartonpapírból készült bicikli elhordani egy ember súlyát.

Ehhez kétszeres trükköt alkalmaz. Először is meghajtogatja a kartonpapírt – amely újrahasznosított papírból készült kereskedelmi minőségű anyag -, ezáltal fokozva az erősségét.

A bicikli minden egyes alkatrésze esetében az origami elveit követve dolgozta ki a hajtogatás pontos mintáját. A meghajlításokat követően szabadalmazott gyantával kezeli a terméket, amely ezáltal megszilárdul, majd pedig a megfelelő alkatrész formájára vágja és alakítja az anyagot. A gyanta a második alkalmazáskor már vízállóvá teszi az alkatrészt, ami a zománc segítségével csillogást és fényt is kap.

 

Gafni szerint az így legyártott termék erősebb, mint a szénszálas.

 

A bicikli váza, kerekei, kormánya és a kerékpárnyereg ugyanígy készülnek el kartonpapírból; amiket ezután összeillesztenek.

A gumiabroncsok – a biciklizés kezdeti időszakait idézve – régi autók gumiabroncsaiból újrahasznosított szilárd gumiból készülnek. Ennek következtében a biciklizés bár kissé nehezebb, mint a légtömlős kerékpár esetén, viszont egyben azt is jelenti, hogy nem történhet gumidefekt.

A lánc - melynek kivitelezése az autók bordásszíján alapszik - szintén autók gumiabroncsaiból készül.

A pedálokat flakonokból újrahasznosított műanyagokból gyártják. A fékek szintén újrahasznosított anyagok, viszont jelenleg Gafni még nem áll készen arra, hogy felfedje, pontosan mik is azok.

 

A végtermék 9 kg tömegű, és egy 220 kg-os ember is tud vele közlekedni.

 

Gafni elsődleges célpiacaiként a világ szegényebb országai szerepelnek. Mivel számításai szerint a kartonpapírból készült biciklik gyártása egységenként 9-12 dollárba fog kerülni, ezért sokkal keresettebbek lesznek, mint a fémkerékpárok. Emellett a gazdag világ lakosságát is érdekelheti az új termék.

 

Amennyiben ezek a biciklik olcsóbbak lesznek, mint a kerékpárzárak, melyekkel az oszlopokhoz lehet rögzíteni a járműveket, még ellopni sem éri meg őket.« Vissza